Wie deze zomer met auto en dakkoffer naar of door Frankrijk trekt, let beter twee keer op bij de péages. Sommige automatische scansystemen rekenen namelijk een verkeerde prijs aan.

Wim Bervoets
13/07/2018

De meeste Franse péages of tolhuisjes zijn uitgerust met een automatisch scansysteem. De scanner meet de hoogte van je auto en geeft op het display automatisch het bedrag aan dat je moet betalen. Voor een personenwagen of een busje dat maximaal twee meter hoog is (antenne, dakkoffer of fietsenrek niet meegerekend) is dat het tarief voor een voertuig in categorie 1.

Niet zomaar betalen

Sommige scanners meten de dakkoffer of het fietsenrek per ongeluk mee bij de hoogte van de auto, waardoor je de prijs voor een voertuig in categorie 2 te zien krijgt (voertuigen tussen 2 en 3 meter hoog met maximaal toegelaten massa van minder dan 3.500 kilogram). Betaal die prijs dus niet zomaar als je auto niet in die categorie past, maar druk op het knopje van de intercom en zeg dat je een verkeerde prijs te zien krijgt.

Toch teveel betaald?

Heb je per ongeluk toch een te hoge prijs betaald? Hou dan je bonnetje goed bij en neem nadien contact op met de uitbater van de snelweg. Het teveel betaalde bedrag krijg je dan terug.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.