Leveringen Tesla Model S en X uitgesteld tot… 2023

De ‘basisversie’ van Tesla’s twee topmodellen kampt met forse leveringstermijnen…

  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 17 november 2021
  • Sector
  • 12.883 weergaven

In januari van dit jaar onthulde Tesla de ‘nieuwe’ Model S en X, en sinds deze zomer worden de eerste exemplaren van de berline S druppelsgewijs geleverd aan Amerikaanse klanten. Hier in Europa was de oorspronkelijke start van de leveringen al een paar keer stilzwijgend opgeschoven om uiteindelijk bij “einde 2022” uit te komen, maar het begint ernaar uit te zien dat sommige klanten nog veel langer zullen moeten wachten.

Basisversie uitgesteld

Wie namelijk de ‘basisversie’ van de berline S of de cross-over X bestelt, de zogenaamde Long Range, krijgt in de Verenigde Staten vandaag als geschatte leveringsdatum “maart 2023” te zien.

Op de Europese configurator staat nog steeds “einde 2022”, maar ga er maar van uit dat die nog zal worden aangepast. Wie zijn Long Range bestelt met optionele grotere velgen van 21 duim (meerprijs van bijna 5.000 euro) of wie voor de maffe Plaid-versies kiest, kan zijn auto veel vroeger in ontvangst nemen. Voor de Long Range met grote wielen is dat november 2022, voor de Plaid zouden Amerikaanse klanten nog net in 2021 naar levering mogen uitkijken. Met andere woorden: wie meer geld op tafel legt, krijgt voorrang…

Leveringsproblemen 

Tesla lijkt het maar niet te kunnen, beloofde deadlines halen. De Model 3, de Model Y, de Cybertruck, de Roadster 2.0 en de vrachtwagen Semi, allemaal komen of kwamen ze meer dan een jaar na de oorspronkelijke beloofde lanceringsdatum op de markt. Maar terwijl bij al die vermelde modellen het probleem vooral ligt bij te optimistisch ingeschatte ontwikkelingstijden, kampt Tesla voor de Model S en X met een heel ander probleem – ze zijn namelijk al op de markt, dus de ontwikkeling zou rond moeten zijn.

Deze keer wringt het schoentje bij de bevoorrading van de productielijnen. Leveringen lopen achter en grondstofprijzen lopen op. Dat verklaart ook waarom duurdere versies toch nog worden geleverd: Tesla geeft doodleuk voorrang aan klanten die dieper in de beurs tasten…


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Tesla ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Tesla zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Foto's ©: Courtesy of Tesla, Inc..

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Top 5 van de meest originele concept cars van Porsche

Top 5 van de meest originele concept cars van Porsche

Het is niet makkelijk om slechts 5 exemplaren te kiezen uit de vele concept cars die het merk al heeft voorgesteld. Maar deze exemplaren onderscheiden zich elk op hun eigen manier van de rest.

En de grootste autogroep wereldwijd is… Toyota

En de grootste autogroep wereldwijd is… Toyota

Daarmee doen de Japanners het al voor het derde jaar op rij beter dan de Volkswagen groep.

5 Vragen aan Jon Williams: Ford verdwijnt niet uit Europa

5 Vragen aan Jon Williams: Ford verdwijnt niet uit Europa

In de aanloop naar een volledige elektrificatie tegen 2030 is Ford bezig om zijn operaties in Europa te herzien. In de marge van het Salon van Brussel spraken we met Jon Williams, General Manager van Ford Blue Europe.

De Mitsubishi Colt doet een beroep op de diensten van de Renault Clio

De Mitsubishi Colt doet een beroep op de diensten van de Renault Clio

Een copy paste-operatie die heel wat mensen de wenkbrauwen zal doen fronsen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 34.490
2021
21.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
30.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km