Leveringen Tesla Model S en X uitgesteld tot… 2023

De ‘basisversie’ van Tesla’s twee topmodellen kampt met forse leveringstermijnen…

  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 17 november 2021
  • Sector

In januari van dit jaar onthulde Tesla de ‘nieuwe’ Model S en X, en sinds deze zomer worden de eerste exemplaren van de berline S druppelsgewijs geleverd aan Amerikaanse klanten. Hier in Europa was de oorspronkelijke start van de leveringen al een paar keer stilzwijgend opgeschoven om uiteindelijk bij “einde 2022” uit te komen, maar het begint ernaar uit te zien dat sommige klanten nog veel langer zullen moeten wachten.

Basisversie uitgesteld

Wie namelijk de ‘basisversie’ van de berline S of de cross-over X bestelt, de zogenaamde Long Range, krijgt in de Verenigde Staten vandaag als geschatte leveringsdatum “maart 2023” te zien.

Op de Europese configurator staat nog steeds “einde 2022”, maar ga er maar van uit dat die nog zal worden aangepast. Wie zijn Long Range bestelt met optionele grotere velgen van 21 duim (meerprijs van bijna 5.000 euro) of wie voor de maffe Plaid-versies kiest, kan zijn auto veel vroeger in ontvangst nemen. Voor de Long Range met grote wielen is dat november 2022, voor de Plaid zouden Amerikaanse klanten nog net in 2021 naar levering mogen uitkijken. Met andere woorden: wie meer geld op tafel legt, krijgt voorrang…

Leveringsproblemen 

Tesla lijkt het maar niet te kunnen, beloofde deadlines halen. De Model 3, de Model Y, de Cybertruck, de Roadster 2.0 en de vrachtwagen Semi, allemaal komen of kwamen ze meer dan een jaar na de oorspronkelijke beloofde lanceringsdatum op de markt. Maar terwijl bij al die vermelde modellen het probleem vooral ligt bij te optimistisch ingeschatte ontwikkelingstijden, kampt Tesla voor de Model S en X met een heel ander probleem – ze zijn namelijk al op de markt, dus de ontwikkeling zou rond moeten zijn.

Deze keer wringt het schoentje bij de bevoorrading van de productielijnen. Leveringen lopen achter en grondstofprijzen lopen op. Dat verklaart ook waarom duurdere versies toch nog worden geleverd: Tesla geeft doodleuk voorrang aan klanten die dieper in de beurs tasten…


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Tesla ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Tesla zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Foto's ©: Courtesy of Tesla, Inc..

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km