Levert je start-stopsysteem echt een lager verbruik op?

Steeds meer wagens hebben een start-stopsysteem, waardoor de motor uitgaat als de auto even stilstaat. Dat systeem zou brandstofverbruik schelen en de uitstoot van uitlaatgassen verminderen. Maar het opstarten van de motor kost relatief veel energie. Pakt het stilvallen van de motor netto gunstig uit?

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 31 oktober 2018

Tekst: Tomas van Dijk

Het is waar dat het opstarten van een motor veel energie kost. Maar dat geldt alleen als de motor koud is. “Bij koude start wordt het brandstofmengsel gedurende de eerste minuten verrijkt”, zegt autotechnoloog Frederik Van Den Broeck van de Vives Hogeschool in Kortrijk. “Er zit dan relatief veel brandstof in ten opzichte van lucht. Ook de uitlaatgasnabehandeling, waarbij met behulp van een roetfilter en katalysatoren schadelijke stoffen zoals roet en stikstofdioxide uit de uitlaatgassen worden gehaald, werkt dan nog niet optimaal. Zodra de motor opgewarmd is, heb je slechts gedurende enkele milliseconden een kleine verhoging van de brandstofhoeveelheid nodig.”

Voor het starten van de motor moet je ook elektriciteit uit de accu trekken. Dat heeft wel invloed op het brandstofverbruik van de wagen. De accu wordt immers tijdens het rijden opgeladen en dat kost extra benzine of diesel.

Smokkelhybride

Om dat effect te minimaliseren, hebben autofabrikanten iets slims bedacht. Van Den Broeck: “De accu van een auto met start-stopsysteem is nooit helemaal opgeladen. Tijdens het remmen kan er daardoor middels een dynamo nog wat extra energie in opgeslagen worden. Die (rem)energie wordt gebruikt om de motor weer aan te zwengelen als het stoplicht op groen springt. Bij hybride auto’s is die techniek veel verder verfijnd. In feite is een start-stopsysteem een goedkope truc om hybridetechnologie in een auto te smokkelen.”

Al met al is zo’n start-stopsysteem al bij vrij korte onderbrekingen gunstig, meent Van Den Broeck. “Al bij een paar seconden, schat ik. Sta je korter stil, dan is het inderdaad de vraag of je verhoudingsgewijs niet te veel energie uit de accu moet trekken voor de startmotor.”

Twintig seconden

Autotechnoloog Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool vindt die inschatting te optimistisch. Tot voor kort kwamen auto’s met het systeem vrij goed uit tests, zegt hij. “Sinds vorig jaar moeten autofabrikanten de uitstoot volgens een nieuwe standaard meten, en scoren ze minder goed.” In 2017 werd de WLTP van kracht, de Worldwide Harmonized Light vehicles Test Procedure. Die heeft de New European Driving Cycle (NEDC) vervangen. De WLTP-testprocedure is realistischer, aldus Pecqueur.

Volgens Pecqueur moet je toch algauw 20 seconden stilstaan voor een gunstig effect van het aan-uitsysteem. Als je wacht op iemand die laadt en lost, dan kom je daar gauw aan. Als je in de file rijdt en je moet om de haverklap op de rem, dan kun je het aan-uitsysteem volgens Pecqueur beter uitschakelen.

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team
Source ©: De Standaard.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Mercedes-AMG GT nu ook als hybride 63 S E Performance

Mercedes-AMG GT nu ook als hybride 63 S E Performance

De Mercedes-AMG GT 63 is er nu ook als plug-inhybride met maar liefst 600 kW (816 pk) en een sprint van 0 tot 100 km/u in een duizelingwekkende 2,8 seconden!

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km