Lexus Electrified Sport: elektrisch, met ‘solid state’ en handgeschakeld?

Het premium-merk van de Toyota-groep wil met zijn elektrische modellen inzetten op rijplezier, en haalt daarvoor alles uit de kast.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 05 december 2022
  • Toekomst
  • 2.482 weergaven

Tot voor kort zette Lexus qua elektrificatie grotendeels in op hybride modellen, tot de Toyota-groep eind vorig jaar een groots elektrificatie-offensief aankondigde, waarbij ook Lexus grootste ambities toonde op het vlak van batterij-elektrische voertuigen, naast zijn traditionele hybride modellen en plug-in hybrides als de NX. Ondertussen kreeg de UX 300e een update en lanceerde het merk de elektrische RZ 450e. Maar de toekomst brengt nog veel meer.

Elektrificatie voor rijplezier

Op het ‘Kenshiki Forum’, dat de groep organiseerde in Brussel, kregen we meer uitleg over de toekomststrategie van het merk op het vlak van elektrificatie. Pascal Ruch, Vice-President van Toyota Motor Europe en in die rol verantwoordelijk voor Lexus, erkende dat batterij-elektrische voertuigen op termijn de bovenhand zullen nemen, maar dat het merk in afwachting van de nodige infrastructuur en groene energie zal blijven inzetten op hybride en plug-in hybride voertuigen. Die voertuigen met verbrandingsmotor blijven ook elders ter wereld nodig, terwijl de overschakeling naar 100% elektrisch versneld doorgevoerd wordt in Europa, een regio die voor Lexus bijzonder belangrijk is, ook nu de Russische markt weggevallen is.

Maar elektrificatie bij Lexus moet volgens Ruch niet enkel ten dienste staan van het milieu en het klimaat. “Alle toekomstige ontwikkelingen zijn gebaseerd op het principe dat elektrificatie ten dienste staat van het heruitvinden van de rij-ervaring. We willen dat onze voertuigen echt aangenaam zijn om mee te rijden,” aldus Ruch. Daarvoor moeten onder andere de ‘OneMotion Grip’ steer-by-wire technologie met een meer directe besturing en de DIRECT4 vierwielaandrijving zorgen.

Handgeschakelde elektrische coupé

Één van de voorbeelden die het elektrische rijplezier van Lexus moet belichamen, is de Electrified Sport, een waanzinnige coupé met elektrische aandrijving die we van kortbij te zien kregen. Het model is nog volop in ontwikkeling, maar het design mag wat ons betreft meteen in productie als waardige opvolger van de LF-A voor het elektrische tijdperk.

Op technisch vlak wist Lexus nog niet veel nieuws te melden, behalve dat er gewerkt wordt aan een elektrische aandrijving met een handgeschakelde versnellingsbak. Die moet de koppelcurve van een verbrandingsmotor imiteren om zo het rijgevoel te benaderen waar autofanaten zo van houden, inclusief het motorgeluid dat mee zorgt voor de sensatie aan het stuur.

In 2025 en met solid state batterijen?

Ook over de lanceringsdatum bleef Ruch op de vlakte, maar doorheen de presentaties kregen we het gevoel dat de Electrified Sports, die een groot rijbereik moet krijgen zonder al te veel gewicht dat nefast is voor het rijplezier, ontwikkeld zou worden met het oog op solid state batterijen (met een hogere energiedensiteit en snellere laadtijden). Van die technologie zei Toyota eerder dat het daarmee halverwege dit decennium (2025?) op de proppen wil komen. En wat is er beter dan een prestigeproject als de Electrified Sport te lanceren met een vernieuwende technologie aan boord, wat de kost in de opstartfase daarvan ook zou zijn.

Afwachten wat het wordt en wanneer de Lexus Electrified Sport er uiteindelijk komt. Het merk hintte daarnaast naar een ander model dat op kortere termijn zou komen en perfect afgestemd zou moeten zijn op de Europese markt. Meer details volgen ongetwijfeld binnenkort.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lexus? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lexus-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ford: een patent op... ingebouwde drones?

Ford: een patent op... ingebouwde drones?

Onderzoekers van het merk denken aan concepten om de veiligheid te verbeteren en zelfs leveringen onderweg mogelijk te maken!

Porsche restaureerde de 959 van Jacky Ickx

Porsche restaureerde de 959 van Jacky Ickx

Nu Porsche zijn 75ste verjaardag viert, besloot het merk om een nieuw leven te geven aan de 959 die in 1986 na 14.000 km tweede finishte in de Parijs-Dakar-rally.

AC Schnitzer pompt 610 pk en 750 Nm in de M3 Touring!

AC Schnitzer pompt 610 pk en 750 Nm in de M3 Touring!

Genoeg om een paar plaatsen te klimmen in de lijst van snelste breaks...

Deze avontuurlijke Nissan Ariya ziet er beestig uit

Deze avontuurlijke Nissan Ariya ziet er beestig uit

Hij zal gebruikt worden bij een expeditie van de Noord- naar de Zuidpool

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km