Lexus LBX: hybride compacte premium-SUV

Ondanks zijn compacte afmetingen, met een lengte van 4,2 meter, belooft Lexus dat je ook bij zijn nieuwe instap-SUV alle raffinement mag verwachten dat eigen is aan het merk.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 05 juni 2023
  • Lancering

Met de komst van de LBX breidt Lexus zijn gamma naar onder toe uit met een ‘zelfopladende’ hybride. Het model werd specifiek ontwikkeld voor de Europese markt en staat op het ‘GA-B’-platform van de Toyota-groep, dat ook al gebruikt wordt voor de Yaris en Yaris Cross. De LBX krijgt dus gelijkaardige afmetingen als die laatste, met een lengte van 4,19 meter, een breedte van 1,83 meter en een hoogte van 1,55 meter. Zijn wielbasis is 2,58 meter lang.


Steeds meer schermen

Binnenin is de stijl van deze Japanse SUV misschien iets minder vernieuwend dan het koetswerkdesign, maar hij barst wel van de technologie. Zo krijgt de LBX onder andere een 12,3 duim groot digitaal instrumentencluster en een centraal scherm van 9,8 duim dat uitgerust is met het nieuwste infotainmentsysteem van Lexus. En dat alles kan optioneel nog aangevuld worden met een head-up display. Als je liever Apple CarPlay of Android Auto gebruikt, weet dan dat de eerste draadloos verbinding maakt, terwijl je voor de tweede nog een kabel nodig hebt. De koffer is 332 liter groot.


136 pk, 185 Nm en een revolutionaire batterij

Onder de motorkap van de LBX zit een 1.5 liter grote driecilinder benzine, gekoppeld aan een gloednieuwe ‘bipolaire NiMH-batterij’. Simpel gesteld is die lichter en compacter, maar levert hij meer vermogen en doet dat ook sneller. Het moet ervoor zorgen dat Lexus nog maar eens de kampioen wordt op het vlak van verbruik, vooral omdat het gewicht beperkt blijft tot amper 1.280 kg! Het totaalvermogen van de aandrijflijn bedraagt 136 pk, met een koppel van 185 Nm. En dat vermogen kan met de optionele toevoeging van een elektromotor op de achteras verdeeld worden over de vier wielen. In die configuratie tikt de LBX vanuit stilstand de 100 km/u aan in 9,2 seconden.

Lexus-raffinement en -comfort

Hoewel het gaat om het instapmodel van het gamma, belooft Lexus dat het al het raffinement en comfort dat eigen is aan het merk heeft weten te behouden. We kunnen niet wachten om dat zelf te checken, maar ook om de prijzen van het model te weten te komen, die helaas nog niet meegedeeld werden. De vanafprijs zou echter onder de € 42.590 van de UX moeten zitten, en boven de € 29.490 van de Toyota Yaris Cross. We kunnen je er ongetwijfeld meer over vertellen nog voor het nieuwe model begin 2024 gelanceerd wordt. 

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lexus? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lexus-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Vergeten model: Opel Rekord A, 60 jaar een Duitser die dacht dat hij een Amerikaan was!

Vergeten model: Opel Rekord A, 60 jaar een Duitser die dacht dat hij een Amerikaan was!

60 jaar geleden lanceerde Opel de Rekord, een auto met typisch Amerikaanse trekjes... hoewel het wel degelijk een echte Europeaan was! Het merk viert dit jaar met trots de verjaardag van het model. Maar waarom? Wat maakte deze vergeten Opel zo interessant?

Toekomstige Jeep Wagoneer S krijgt mogelijks 600 pk!

Toekomstige Jeep Wagoneer S krijgt mogelijks 600 pk!

De Jeep Wagoneer S zou de concurrentie kunnen aangaan met de BMW iX, Rivian R1S en andere elektrische super-SUV's.

Genesis onthult zijn nieuwe GV80 Coupe

Genesis onthult zijn nieuwe GV80 Coupe

Het is de eerste SUV-coupé van het Koreaanse premiummerk.

Onze 5 favoriete details van de Lexus RZ 450e

Onze 5 favoriete details van de Lexus RZ 450e

Lexus, de onbetwiste referentie op het gebied van hybride technologie, zet zijn stekkeroffensief voort met een eerste exclusief elektrische SUV: de RZ 450e. Hier zijn de 5 dingen die we het leukst vonden tijdens onze uitgebreide test.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km