Lotus krijgt onderdak bij Volvo

Geely, de Chinese eigenaar van Volvo, neemt een minderheidsaandeel in de Maleisische groep Proton en een meerderheidsaandeel in de Britse constructeur Lotus. Het sportwagenmerk is al sinds 1996 in Maleisische handen. De Chinezen willen Lotus nieuw leven inblazen en tegelijk hun knowhow gebruiken om toegang te krijgen tot de belangrijke Zuidoost-Aziatische markt.
  • Bervoets Wim
  • 24 mei 2017
  • 193 weergaven

Het Chinese concern Geely koopt 49,9% van de aandelen van de Maleisische constructeur Proton over van het Maleisische concern DRB-Hicom. Dat maakte het bedrijf zelf vandaag bekend. Tegelijk neemt Geely ook 51% van de aandelen van de Britse constructeur Lotus over. Lotus is al sinds 1996 eigendom van Proton.

Grootste investering sinds Volvo

Een exacte overnameprijs werd er niet genoemd. Volgens sommige bronnen gaat het om de grootste investering van Geely sinds het Chinese concern zich inkocht bij de Zweedse constructeur Volvo. Geely is sinds 2010 eigenaar van Volvo, en slaagde erin het merk nieuw leven in te blazen en zich definitief te laten positioneren als premiumconstructeur.

Volle potentieel

De ervaring die Geely met Volvo opdeed, wil het nu ook op Lotus toepassen: “We willen Lotus zijn volle potentieel laten bereiken”, verklaart chief financial officer Daniel Li. “Tegelijk hopen we dankzij Proton voet aan de grond te krijgen op de belangrijke Zuidoost-Aziatische markt.”

Knowhow gebruiken

Lotus bezit als constructeur van lichtgewicht sportwagens heel wat knowhow over composietmaterialen en gewichtsbesparing, technieken die Geely op zijn thuismarkt kan gebruiken om te beantwoorden aan steeds strenger wordende uitstootnormen.

Overleven

Lotus heeft het al enkele jaren moeilijk om te overleven. Het Britse merk wist recent voor het eerst sinds lange tijd weer uit de rode cijfers te geraken. De productie van een eventuele SUV zou daarom tijdelijk on hold zijn gezet. Het eerste nieuwe model van Lotus zou namelijk de nieuwe Elise worden, die in 2020 moet verschijnen.

Buitenlandse partner

Ook voor Proton is de overname een goede zaak. Het Maleisische automerk kreeg vorig jaar nog een stevige kapitaalinjectie van de Maleisische regering. Een van de voorwaarden voor de steun was om zo snel mogelijk een buitenlandse strategische partner te vinden. Die heeft het merk nu gevonden in Geely.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volvo XC40 bijgewerkt

Volvo XC40 bijgewerkt

De Zweedse SUV krijgt in het midden van zijn carrière een facelift, maar de esthetische en technologische evoluties zijn miniem.

Comeback-kid: VW e-Up!

Comeback-kid: VW e-Up!

Volkswagen heeft bevestigd dat het de e-Up!, de elektrische variant van zijn kleine stadswagen, opnieuw in productie neemt. Het stopte eind 2020 met het model te bouwen, maar komt nu dus terug op die beslissing.

Brabus stelt een compleet geschifte G-Klasse voor!

Brabus stelt een compleet geschifte G-Klasse voor!

De tuner, die meestal extreme projecten voorstelt, stopte niet bij een karrenvracht extra pk’s en een koetswerkkit alleen. Brabus paste zelfs het chassis aan om er een pick-up van te maken!

Volvo laat de prijs van zijn C40 Recharge met € 10.000 zakken!

Volvo laat de prijs van zijn C40 Recharge met € 10.000 zakken!

Na de elektrische XC40 SUV is nu ook de coupéversie C40 Recharge verkrijgbaar met één enkele elektromotor. Resultaat: meer betaalbare tarieven voor een zo goed als ongewijzigd rijbereik.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Mazda zorgt voor gericht verbeteringen bij zijn compacte ‘2’ voor het modeljaar 2022. We maken van die update gebruik om hem nog eens aan de tand te voelen met de nieuwe e-Skyactiv G 90 micro-hybride onder de motorkap.

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Welke van de twee, de beweeglijke en lichte Française of de gekke en eigenzinnige Japanner, zal ons het meeste plezier kunnen verschaffen?

4,1 /5 Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Geconfronteerd met de meest recente X4 van BMW en de nieuwe Mercedes GLC zag Audi zich verplicht zijn Q5 te vernieuwen. Een operatie die niet beperkt blijft tot een simpele visuele facelift, samen met een nieuwe ‘coupé’ uitvoering, maar één die ook technologische en mechanische nieuwigheden met zich meebrengt!

3,6 /5 Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

Een cabrio kopen in het putje van de winter, een gek idee? Integendeel: aangezien niemand er op dit moment één wil, is dit het ideale moment om een goede deal te doen! Vandaag buigen we ons over de Citroën C3 Pluriel, waarschijnlijk één van de meest originele cabrio’s van de afgelopen 20 jaar!

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oliesjeiks uit golfstaten en hun auto’s… het is vaak een garantie op ‘unieke’ combinaties. Ook deze Porsche 911 Turbo S uit 1998 stelt niet teleur!

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

De besteltabellen van de de 100% elektrische versie van het compacte Franse model gaan net op tijd voor Kerst open! Maar hoeveel kost dit grote geschenk je?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Automaat

€ 49.990
2022
18 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2021
50 km

Benzine, Manueel

€ 33.590
5 km

Diesel, Automaat

€ 36.127

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 24.500
2019
12.679 km

Diesel, Manueel

€ 26.290
2020
8.887 km

Diesel, Manueel

€ 26.490
2020
5.649 km

Diesel, Manueel

€ 9.499
2014
69.122 km