Lucid Air, tot 832 kilometer zonder opladen

Het eerste model van het Amerikaanse merk, dat ook naar Europa zou komen, is met glans geslaagd voor zijn rijbereiktest volgens het Amerikaanse EPA-protocol. De Air geraakt tot 832 kilometer ver op één lading.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 22 september 2021
  • Elektrisch

Het Amerikaanse elektrische automerk Lucid heeft zich van bij het begin opgeworpen als een premium constructeur die wil wedijveren met Tesla of Mercedes. Nog voor zijn Air op de markt is, neemt hij al een voorsprong op zijn rivalen door zijn recordrijbereik. Vergeet de Mercedes EQS of Tesla Model S Long Range, de luxeberline van Lucid heeft een gehomologeerd rijbereik gehaald van tot 832 kilometer.

Opgeladen en gestroomlijnd

Er zijn niet zoveel manieren om zo ver te geraken zonder te moeten opladen. Allereerst heb je een forse batterij nodig. 113 kWh is die van de Air, die dus groter is dan die van de EQS of de Model S. Je hebt bovendien een vorm nodig die zonder de minste inspanning door de lucht kan klieven. De stroomlijn van de Air is gewoonweg verbluffend, met een Cx van slechts 0,20. Maar elk detail telt: wie kiest voor de velgen van 21 duim in plaats van de standaard 19-duimers ziet het bereik vallen naar 770 kilometer.

Tot 1.111 pk

Vandaag kan je kiezen uit 5 versies van de Air, met vermogens van 480 tot 1.111 pk. De Grand Touring (800 pk, 825 kilometer rijbereik, 139.000 dollar), de Dream Edition Performance (1.111 pk, 753 kilometer, 169.000 dollar) en de Dream Edition Range (933pk, 832 kilometer, 169.000 dollar) zouden nog voor het eind van het jaar op de Amerikaanse markt worden gelanceerd. Later krijgen ze het gezelschap van twee andere, meer betaalbare en minder krachtige versies.

Ook voor Europa

Lucid Motors beperkt zich niet tot Noord-Amerika, want het komt ook naar Europa. De constructeur wil in de loop van volgend jaar in België van start gaan. Het rijbereik zal hier echter niet even hoog zijn. De hierboven vermelde cijfers zijn namelijk berekend volgens de Amerikaanse EPA-meetcyclus. Hoewel die vrij dicht in de buurt komt van onze WLTP-norm zijn de tests niet identiek en zal het rijbereik hier dus anders uitvallen. Maar dat neemt niet weg dat de Lucid Air op dit moment wel de kampioen van de lange afstand is.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?


Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Lexus LX kiest voor giga-radiatorrooster

Lexus LX kiest voor giga-radiatorrooster

De Lexus-versie van de Toyota Land Cruiser komt niet naar Europa, maar dat maakt zijn design er niet minder… interessant om.

Mini Moke nu ook elektrisch

Mini Moke nu ook elektrisch

De kleine strandauto was vorig jaar terug op de markt gebracht met een verbrandingsmotor, maar zal vanaf 2022 enkel nog verkrijgbaar zijn in een puur elektrische variant.

30.000 banen op de tocht bij Volkswagen?

30.000 banen op de tocht bij Volkswagen?

De CEO en de directie zijn het niet eens over die vraag.

LG betaalt General Motors 1,9 miljard dollar schadevergoeding

LG betaalt General Motors 1,9 miljard dollar schadevergoeding

De batterijfabrikant heeft geen keuze nadat zoveel exemplaren van de Chevrolet Bolt spontaan in brand zijn gevlogen.

Aanbevolen tests voor jou

3,6 /5 Test: Cupra Born, gepeperde ID

Test: Cupra Born, gepeperde ID

Cupra is het sportieve merk van Seat. De nieuwe Born profileert zich als een VW ID.3 met een Spaans sausje en een sterker dynamisch karakter. Dat moeten we eens nagaan…

3,7 /5 Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Lexus introduceert de tweede generatie van zijn NX. Zonder een revolutie te ontketenen evolueert hij op nagenoeg elk vlak, en geen klein beetje. Hij biedt zelfs een plug-inhybride versie aan, een grote première voor de Japanse autobouwer.

3,5 /5 Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

De Chinees geworden Britse autobouwer MG lanceert zijn tweede elektrische model na de SUV ZS. Deze keer gaat het om een grotere SUV met futuristische lijnen: de Marvel R. Kan die de Europese markt veroveren?

Hyundai Tucson Plug-in vs Jeep Compass 4xe: SUV’s aan de stekker

Hyundai Tucson Plug-in vs Jeep Compass 4xe: SUV’s aan de stekker

De populaire Hyundai Tucson en Jeep Compass hebben voortaan allebei een plug-inhybride motorversie om de fleet aan te spreken. Welke van deze twee 4x4’s onder stroom is de meest aantrekkelijke voor dagelijks gebruik?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Opel heeft de bestelboekjes geopend voor zijn nieuwe Astra, zowel met verbrandingsmotoren als in zijn plug-inhybride varianten. Wat kost hij?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

Wil je een betrouwbare Japanse roadster, maar wil je je onderscheiden van de vele Mazda MX-5's? Dan is de Daihatsu Copen een mooi alternatief! Dit zijn 5 dingen die je moet weten voor je voor zijn charmes valt!

Te koop: deze BMW Z1 is splinternieuw

Te koop: deze BMW Z1 is splinternieuw

Nog een bijzonder stuk op de Bonhams-veiling die op 10 oktober 2021 plaatsvindt in het Zoute. Na de Ferrari F40 met heel weinig kilometers is hier nu een BMW Z1 die… nog nooit heeft gereden.

Te koop: mysterieuze Ferrari F40 die 30 jaar verborgen is gebleven… in België

Te koop: mysterieuze Ferrari F40 die 30 jaar verborgen is gebleven… in België

Op zijn ondertussen traditionele jaarlijkse veiling van het Zoute (10 oktober 2021) biedt Bonhams een ongelooflijke Ferrari F40 aan, die 30 jaar lang geen daglicht heeft gezien in België.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.998
2021

Benzine, Manueel

€ 19.998
2021

Benzine, Manueel

€ 16.295
2020
15 km

Benzine, Manueel

€ 23.990
2021
6 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 14.950
2018
35.575 km

lpg, Automaat

€ 69.995
2019
31.986 km
€ 44.990
2017
99.850 km

Benzine, Manueel

€ 16.248
2018
8.579 km