Mazda: revolutie voor de benzinemotor

Op het salon van Tokio verrast Mazda met zijn strategische keuzes. De hele wereld richt zijn blik op de elektrische auto, maar Mazda blijft geloven in de verbrandingsmotor. Levert de revolutionaire technologie op de lange termijn iets op?

  • Piette François
  • 25 oktober 2017
  • Sector

De motor heet “SKYACTIV-X” en combineert de voordelen van een benzinemotor met die van een diesel. Kort samengevat gaat het om een benzinemotor met enorm hoge compressieverhouding van 15:1. Een klassieke atmosferische benzinemotor heeft een compressieverhouding rond 10 à 11. Wanneer de zuiger bij de compressiefase zijn hoogste punt bereikt, zorgt een ontstekingskaars voor een vlam die de druk in de verbrandingskamer nog meer opvoert. Het arm mengsel in de cilinder ontploft (zoals bij een diesel) en duwt de zuiger weer naar onder.

Revolutionair procedé

Volgens Mazda combineert dit procedé “de voordelen van een benzinemotor met vonkontsteking- expansiviteit in hoge toeren en properdere utistoot – met die van een dieselmotor met ontsteking door compressie – een betere onmiddellijke respons en minder brandstofverbruik”. Daarom noemen de Japanners de motor “X”: in de naamgeving van het merk krijgt de benzinemotor de letter “G” en de diesel de letter “D”.

Benzinemotor nog niet begraven?

De constructeur denkt dat “het hoofdstuk van de verbrandingsmotor nog lang niet afgesloten is en dat er nog heel wat ruimte voor verbetering is. Deze technologie kan in grote mate bijdragen tot de bescherming van het wereldwijde milieu”. De motor vindt zijn weg naar de conceptcar Kai, die de volgende Mazda 3 aankondigt. Die verschijnt in 2019, en de motor zal ook geleidelijk zijn weg vinden naar de andere modellen. Mazda geeft 30% meer koppel op en 30% minder verbruik vergeleken met een gelijkaardige benzinemotor.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: François Piette.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km