Dit is hoe Mercedes Tesla wil verslaan

De strategie omvat een beetje hulp van de Formule 1!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 15 mei 2023
  • Elektrisch

Het is algemeen bekend dat Tesla de referentie blijft binnen het segment van de elektrische wagens, vooral dankzij de efficiëntie van zijn modellen, die over het algemeen een groter rijbereik halen uit dezelfde batterijgrootte. En dat is een doorn in het oog van de concurrentie, waaronder Mercedes, dat zich niet wil laten afschilderen als een amauteur.

En wat kan er op dat vlak meer winst opleveren dan een Formule 1-team dat voortdurend wordt geconfronteerd met talloze technische uitdagingen? De huidige racewagens zijn misschien niet elektrisch, maar de ontwikkelingsmogelijkheden en de kennis die wordt opgedaan in de racerij worden steeds waardevoller voor constructeurs. In dit kader wil Mercedes-Benz deze technologie overbrengen van de F1 om zijn toekomstige elektrische modellen te verbeteren. Een keuze waar Markus Schäfer, ontwikkelingshoofd van het merk met de ster, volledig achter staat: "De Formule 1 geeft ons een competitief voordeel dat de anderen niet hebben. Tesla heeft het niet, en ook de andere merken hebben het niet", vertelt hij aan persagentschap Reuters.

Geen EQXX zonder de F1

Eind 2021 stelde Mercedes de conceptcar EQXX voor, een wagen die zich onderscheidt met een indrukwekkende efficiëntie en een actieradius van 1.200 km dankzij een verbruik van amper 8,3 kWh/100 km, tegenover 16 kWh voor een Tesla Model 3!

Deze spectaculaire efficiëntie heeft het model te danken aan de Formule 1, want de EQXX werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met het F1-team van Mercedes, waarbij met name de expertise op vlak van aerodynamica en recuperatie van remenergie werd gebruikt. Als bewijs dat deze samenwerking vlekkeloos verliep, duurde het amper 18 maanden om de conceptcar te ontwikkelen, aangezien de F1-ingenieurs het gewoon zijn om met zeer korte ontwikkelingsdeadlines te werken. Diezelfde mensen werken nu aan de ontwikkeling van een nieuw elektrisch platform, dat vanaf volgend jaar te vinden zal zijn onder nieuwe modellen van Mercedes.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Mercedes-Benz.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Op het programma: één of twee motoren, een behaaglijk interieur en een betaalbare instapprijs.

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

De Tsjechische SUV geeft zich bloot zonder enige vorm van camouflage! Nu ja, zijn onderstel toch...

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km