Mercedes scant de weg voor de Nederlandse overheid

Daarmee willen onze noorderburen schade aan het wegdek sneller detecteren en gevaarlijke situaties aanpakken. Misschien ook een idee voor het Belgische wegennet?

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 30 maart 2022
  • Divers
  • 3.112 weergaven

Mercedes heeft in Nederland een contract in de wacht gesleept om live data over de staat van het wegdek te leveren aan het ministerie van Infrastructuur, zowel wat schade betreft als weersafhankelijke situaties. De Duitse autobouwer heeft al ervaring op dat vlak, met een pilootproject in samenwerking met de Britse hoofdstad Londen.

Sneller en accurater

De samenwerking kadert in het RoMo-project (kort voor Road Monitoring) van de Nederlandse overheid. Mercedes maakt daarvoor gebruik van geanonimiseerde gegevens die verzameld worden door camera’s en andere sensoren van geconnecteerde auto’s waarmee klanten rijden. Een aantal van die gegevens werden via de Mercedes-Benz Vehicle Cloud al gedeeld met andere Mercedes-rijders, om hen te waarschuwen voor potentiële gevaren. Mercedes garandeert dat die data niet terug te leiden is naar specifieke auto’s en hun bestuurders, en bestuurders moeten via de app toestemming geven voor het gebruik ervan.

Nederland doet voor zijn wegmonitoring op dit moment een beroep op vaststellingen van eigen weginspecteurs en aannemers, een meldpunt en weerstations langs de weg. Maar dankzij de gegevens van Mercedes-bestuurders die verspreid over het 130.000 km lange Nederlandse wegennet rijden, komt er veel meer informatie binnen en ook veel sneller. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over slipgevaar, spoorvorming, wegmarkeringen die niet kloppen of schade aan het wegdek in de langs- en dwarsrichting. Het analysesysteem van de Nederlandse overheid zal die gegevens analyseren, met als resultaat niet enkel het sneller vaststellen en herstellen van schade, maar bijvoorbeeld ook op de juiste plaats en proportioneel zout strooien in de winter.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Mercedes-Benz.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Hyundai blaast zijn mythische Pony Coupé uit 1974 nieuw leven in

Hyundai blaast zijn mythische Pony Coupé uit 1974 nieuw leven in

Een project dat het op poten zet in samenwerking met Giugiaro

BMW: koop minder nieuwe auto’s

BMW: koop minder nieuwe auto’s

Een gek advies van een autobouwer, maar duurzaam is het wel.

Binnenkort terug rotatiemotoren bij Mazda!

Binnenkort terug rotatiemotoren bij Mazda!

Helaas niet in een sportieve coupé, wel als ‘range extender’ voor de MX-30.

Top 4 van de Renault 5 Turbo!

Top 4 van de Renault 5 Turbo!

Nu de 50ste verjaardag van de R5 stilaan op zijn einde loopt, maken we van de gelegenheid gebruik om nog een laatste keer de meest indrukwekkende versie te belichten aan de hand van 4 iconische versies.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km