Microlino: elektrisch microkarretje is klaar

De moderne en in het elektrische tijdperk geboren interpretatie van de BMW Isetta uit de jaren 1950 is klaar voor de weg. Met zijn Europese typegoedkeuring op zak mag hij binnenkort gaan rondrijden in onze steden.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 06 augustus 2018
  • Toekomst

De toffe conceptcar Microlino van het salon van Genève 2016 eindigt zijn leven dus niet in een doos. Nadat het Zwitserse moederhuis Micro Mobility System had aangekondigd dat het een productiemodel op de markt wou brengen op basis van dit prototype, meldt het nu trots dat het karretje met glans is geslaagd voor alle homologatietests die nodig zijn om zijn elektrische bolletje op Europees grondgebied te laten rondrijden: “Dit betekent een forse stap voorwaarts, want elke Microlino die we vanaf nu bouwen is legaal in heel Europa,” zo feliciteert de constructeur zichzelf na de geslaagde proeven.

Originele maar complexe deur

Micro Mobility System is dolblij met de homologatie, maar geeft toch toe dat het een beetje vertraging heeft opgelopen op de oorspronkelijke planning. De verklaring daarvoor zit hem in de problemen die het tegenkwam bij het homologeren van de deur van de Microlino. Net zoals in de BMW Isetta uit de jaren 1950, waar de Microlino sterk op is geïnspireerd, zwaait die deur namelijk langs voren open om toegang te geven tot het interieur.

Batterij naar keuze

In tegenstelling tot de BMW van weleer is deze Microlino een zuiver elektrische auto. Om het 450 kilo lichte karretje aan te drijven, kiest hij een elektromotor van 15 kW (20 pk) en 110 Nm. Dat geeft hem een topsnelheid van 90 km/h en laat hem in slechts 5 seconden van 0 naar 50 km/u snellen. Dat moet volstaan voor vlotte sprints in de stad. De Microlino wordt aangeboden met twee batterijtypes: 8 of 14,4 kWh, goed voor een theoretisch rijbereik van respectievelijk 120 of 215 kilometer. Of volgens de homologatieresultaten: 126 en 202 kilometer.

Ongeveer 12.500 euro

Met deze Europese typegoedkeuring op zak kan de Microlino nu onze steden komen opvrolijken met zijn sympathieke smoeltje. Micro Mobility System wil er tegen het eind van het jaar 25 van gaan bouwen voor extra tests op de weg. Vanaf begin volgend jaar zullen dan de eerste klanten hun exemplaar krijgen, aanvankelijk in Zwitserland, vervolgens in Duitsland en dan in de rest van Europa. Als dit originele karretje je interesseert, dan is het handig om te weten dat hij een basisprijs krijgt van zo’n 12.500 euro.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Micro Mobility System. Source ©: Micro Mobility System.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km