Motorrijder gespot = ongeval vermeden

  • Wouters Bruno
  • 03 maart 2013

Gevraagd naar de oorzaak van ongevallen tussen motorrijders en automobilisten, schuiven zeven op tien automobilisten naar voren dat ze de motorrijder niet gezien hebben. Met een campagne beantwoordt Sofico (Waalse maatschappij voor bijkomende infrastructuurinvesteringen) op de vragen van motorrijdervertegenwoordigers: in 65 procent van de geregistreerde ongevallen (75 procent voor de bromfietsen) is de motorbestuurder het slachtoffer van een aanrijding met een andere weggebruiker, in acht op de tien gevallen een auto.

Het doel van de verkeersveiligheidscampagne die in maart wordt gehouden, is om de aandacht te trekken van de automobilisten. Sinds 1 maart staan er 300 panelen langs het Waalse wegennet (autosnelwegen en strategische gewestwegen) met de boodschap “motard repéré = accident évité” (motorrijder gespot, ongeval vermeden).

Diepgaand probleem

De automobilist lijkt moeite te hebben om een smaller voertuig op te merken en de snelheid in te schatten. Hij kan merkt ook minder snel zeldzame weggebruikers op. Motorrijders constateren elke dag dat een aanzienlijk deel van de automobilisten niet lijkt te beseffen dat er ook tweewielers op onze wegen rijden.

Deze affichecampagne wordt in maart ondersteund met acties in het terrein, georganiseerd door leden van Fedemot en de Motor Cycle Council (Febiac) die automobilisten direct sensibiliseren voor deze problematiek. Als symbolisch gebaar zullen ze de achteruitkijkspiegel van de bestuurders schoonmaken, zodat ze de weg beter zien en om de ogen te openen.

Affiches, acties, folders

Om de boodschap echt door te drukken, verdelen de motorrijders ook een folder opgesteld met het BIVV. In dat document staan raadgevingen voor zowel automobilisten als motorrijders.

De brochures die aan de automobilisten gegeven worden, zullen ook beschikbaar zijn in tankstations, dankzij een samenwerking met verschillende pomphouders en logistieke steun van de politie. Tot slot wordt de boodschap in maart verspreid op Classic 21, de RTBF-verkeerszender.

De Belgische motorrijders lijden door de vele gaten in de weg, maar buitenlanders benijden ons om de grote aandacht die de overheid schenkt aan hun veiligheid en hun plaats in het verkeer. Dat is toch beter dan niets. 

AC
Over de auteur: Wouters Bruno Bruno Wouters schrijft sinds 2005 voor Vroom. Als iets wielen en een motor heeft, is Bruno een gelukkig man.
Technologische evoluties boeien hem zeker, maar sensaties zoekt hij het liefst op plattelandswegen met een Morgan of met de motor.
Source ©: Sofico.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km