Tesla
Twee modellen van hetzelfde Amerikaanse merk domineren afgetekend het klassement van de verkoop van elektrische auto’s op het Oude Continent.
Het Schotse merk noemt zijn eerste model “de meest capabele elektrische 4x4”.
Sinds het verdwijnen van de originele Defender zijn er heel wat bedrijven die werken aan alternatieven die even ‘utilitair’ en capabel zijn. Ineos bijvoorbeeld, dat met zijn Grenadier niet alleen de geest maar ook de vorm van de Defender nieuw leven in blaast, het ter ziele gegane Bollinger, maar nu ook het Schotse Munro. Dat bedrijf is nu klaar met zijn Mk_1, een werkpaard met elektrische aandrijving dat exact dezelfde roeping heeft.
Qua design heeft Munro niet al te veel geïnvesteerd om de Mk_1 sierlijk en modern voor de dag te laten komen. En dat was ook niet de bedoeling – dit is een rechttoe rechtaan model dat moet overtuigen met zijn capaciteiten, niet met zijn looks. Hij moet ook makkelijk te produceren zijn. Vandaar de rechte lijnen en de zichtbare scharnieren. Het doelpubliek is dan ook de ‘rurale’ gebruiker die niet inzit met een schram of een bluts in zijn werktuig op vier wielen. Waar het Munro wel om draait is duurzaamheid. Zo zegt het bedrijf dat de Mk_1 gemaakt is om 50 jaar mee te gaan met minimaal standaard onderhoud en onderdelen die makkelijk vervangen kunnen worden. Het gebruikt ook een gegalvaniseerd ladderchassis met een staaldikte van 5mm, terwijl dat bij anderen vaak maar 1,5 mm dik is.
Die ‘future-proof’ aanpak houdt ook een elektrische aandrijving in, waarmee ook in de toekomst nog gereden kan worden, ongeacht de wetgeving rond het gebruik van verbrandingsmotoren. Munro koos voor een ‘axiaalmotor’ die een lager toerental heeft dan elektromotoren, waardoor er geen reductiebak nodig is. De motor levert, afhankelijk van de uitvoering, 220 of 280 kW aan de vier wielen. Dat zorgt er in combinatie met een bodemvrijheid van 480 mm voor dat hij ver moet geraken, ook naast het asfalt.
Ver, of lang, want Munro heeft het over een gebruiksduur van 16 uur – vergelijk het met de manier waarop bij landbouwmachines gerekend wordt. Om toch een idee te geven van het rijbereik: er is keuze uit een batterijpakket van 61 kWh of 82 kWh, waarbij het laatste moet zorgen voor een rijbereik van ongeveer 300 km. AC-laden kan met een vermogen tot 11 kW, DC snelladen moet in een half uurtje zorgen voor een volledige batterijlading, al zegt Munro niet aan welk vermogen.
De Mk_1 komt volgend jaar op de markt voor een prijs vanaf £49.995 exclusief BTW, zo’n 58.000 euro.
Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:
Twee modellen van hetzelfde Amerikaanse merk domineren afgetekend het klassement van de verkoop van elektrische auto’s op het Oude Continent.
In de moderne autogeschiedenis bekleedt Reliant een heel bijzonder plaatsje. Nadat het merk naam had gemaakt met auto's op drie wielen, en later met mooie shooting brakes in kunststof, beslist het om te investeren in roadsters. We schrijven begin jaren '80 en – op papier althans – lijkt dat een geweldig idee!
De elektrificatie wordt naar een hoger niveau getild, met plug-in hybrides die een elektrisch rijbereik bieden van meer dan 100 km.
De derde generatie van de Cayenne krijgt in de lente een update. Dit is wat we er nu al over weten.