
Elektrische auto’s zijn in gebruik minder vervuilend dan auto’s met verbrandingsmotoren. Maar om het totaalplaatje zo milieu- en klimaatvriendelijk te maken, moeten ook de batterijen zo ecologisch mogelijk aangepakt worden, zowel bij de productie als het hergebruik. Ze kunnen na gebruik gerecycleerd worden door de nog bruikbare materialen eruit te halen of ingezet worden voor statische toepassingen zoals energie-opslag. Audi heeft nog een andere oplossing…
e-tuktuk

In samenwerking met de non-profitorganisatie Nunam start het merk met de vier ringen een testproject waarbij tuktuks, de driewielers waarmee in Azië mensen en goederen vervoerd worden, elektrisch aangedreven worden en hun elektriciteit halen uit afgedankte batterijen van de Audi e-tron. Voorlopig gaat het om drie testmodellen die gefinancierd worden door de Audi Environmental Foundation. Tuktuks worden vaak aangedreven door vervuilende tweetaktmotoren, dus elektrisch zijn ze een stuk properder.
 |  |
De drie testmodellen worden vanaf begin volgend jaar ingezet in India, waar ze ter beschikking gesteld worden aan vrouwen om hun handelswaren naar de markt te brengen. Nunam zal op die manier de prestaties van de batterijen monitoren en de verdere ontwikkeling onderzoeken. De wagentjes worden opgeladen via een zonnepanelen-installatie en na gebruik in de tuktuks krijgen de batterijen nog een derde leven in stationaire toepassingen, bijvoorbeeld voor LED-verlichting, om uiteindelijk gerecycleerd te worden. Op die manier wordt het maximum uit de grondstoffen gehaald en kan de Indiase afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder verkleind worden.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?
Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:
Over de auteur: Henckaerts Arnaud
Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.