Nieuwe verbruikstest op 1 september: 5 gevolgen voor jou als koper

Vanaf 1 september mogen constructeurs de officiële verbruikscijfers van hun auto’s alleen nog meten volgens de WLTP-testcyclus. Modellen die nog niet volgens die realistischere cyclus werden gemeten, mogen vanaf dan niet meer worden verkocht. Dat heeft enkele gevolgen voor autokopers.

  • Bervoets Wim
  • 31 augustus 2018

1. Het gemiddelde verbruik in de brochure gaat naar omhoog

Sinds 1 september 2017 is de verouderde NEDC-testprocedure voor nieuwe modellen vervangen door de WLTP-cyclus, die realistischere testresultaten geeft. Het verschil tussen het verbruik dat constructeurs in hun brochures opgeven en het werkelijke verbruik moet daardoor minder groot worden.

Vanaf 1 september 2018 moeten ook alle bestaande modellen volgens die cyclus worden getest. Autoconstructeurs die in hun brochures de WLTP-cijfers gebruiken, zullen voor bestaande modellen dus voortaan hogere verbruikscijfers publiceren.

2. Je zult nog steeds NEDC-cijfers tegenkomen

Omdat je als autokoper het verbruik van een auto die volgens de WLTP-procedure werd getest moet kunnen vergelijken met dat van een auto die nog volgens de NEDC-cyclus werd getest, werd “NEDC 2.0” in het leven geroepen. Dat cijfer, ook bekend als de “gecorreleerde NEDC” is een herberekening van de WLTP-waarde naar de NEDC, en mag nog tot eind 2021 worden gebruikt.

De NEDC 2.0-cijfers liggen logischerwijs lager dan de WLTP-cijfers, en zullen dus hier en daar nog in brochures en promotiemateriaal opduiken. Wie een auto koopt, leest daarom best de kleine lettertjes en checkt best de manier waarop de verbruikscijfers werden gemeten.

3. Je betaalt door WLTP (voorlopig) nauwelijks meer belastingen op een nieuwe auto

De nieuwe WLTP-cyclus meet net als de NEDC-cyclus niet alleen het verbruik van een auto, maar ook de CO2-uitstoot. Dat laatste beïnvloedt in ons land verschillende autobelastingen: de belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting in Vlaanderen, de ecomalus in Wallonië, en het voordeel alle aard op en fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens op federaal niveau.

Sectorfederaties Febiac, Traxio en Renta uitten hun ongerustheid over de hogere CO2-cijfers in de WLTP-cyclus: “Het gebruik van de WLTP-waarde zou immers een forse belastingverhoging betekenen”, aldus Traxio. De federale regering liet weten dat ze tot eind 2020 de NEDC 2.0-waarden zou gebruiken om een plotse belastingverhoging te vermijden. Op Vlaams niveau zou dat tot eind 2019 zijn. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk.

4. Je zult langer moeten wachten op sommige modellen

Vanaf 1 september mogen constructeurs geen nieuwe of bestaande auto’s meer verkopen die niet volgens de WLTP-procedure werden getest. Daarom was het de afgelopen maanden geweldig druk in de officiële testcentra. Dat levert vertragingen op, en betekent dat klanten op sommige modellen langer moeten wachten. Door langere levertermijnen, zoals bij Volkswagen, of zelfs door tijdelijke productiestops, zoals bij Audi.

5. Sommige modellen verdwijnen volledig uit de catalogus

Voor sommige modellen moeten constructeurs afwegen of de kosten voor de WLTP-homologatie en de aanpassingen aan de nieuwe Euro 6d TEMP-uitstootnormen opwegen tegen het aantal exemplaren dat er van een bepaald model verkocht wordt. Daarom is het makkelijker om sommige modellen niet langer te verkopen.

Zo zijn bij BMW bijvoorbeeld de M3 en 330e uit de catalogus verdwenen. “Dat komt ook omdat de huidige 3-Reeks stilaan op zijn laatste benen loopt”, zegt de Belgische invoerder. Toyota, dat klassiek inzet op hybrides als alternatief voor diesel, stopt met het aanbieden van dieselmotoren in zijn passagiersvoertuigen. Zwaardere Toyota’s, zoals de Hilux en Land Cruiser, hebben nog wel een dieselmotor.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km