In de Johan Cruijff Arena in Amsterdam is het grootste energieopslagsysteem in Europa in dienst genomen. Het systeem gebruikt nieuwe en tweedehandsbatterijen van de Nissan Leaf.

Jean-François Christiaens
04/07/2018

Nissan heeft “het grootste energieopslagsysteem in Europa” in gebruik genomen in een commercieel gebouw: de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. “Nissan XStorage” bevat nieuwe en gebruikte batterijen van 148 Nissan Leafs. In totaal wordt er 3 megawatt geproduceerd en kan er 2,8 MWh aan elektriciteit worden opgeslagen, zegt Nissan.

Zonne-energie

De batterijen slaan de energie op van de 4.200 zonnepanelen op het dak van het stadion. Die energie wordt hergebruikt tijdens verbruikspieken zoals concerten, zodat de dieselgeneratoren zo weinig mogelijk aangesproken moeten worden. Ook wanneer de stroom uitvalt, kan Nissan XStorage tijdelijk inspringen.

7.000 gezinnen

Op “kalme” dagen kan de energie ook gebruikt worden voor het netwerk van de buren. Het Nissan XStorage-systeem kan tot 7.000 gezinnen per uur van stroom voorzien, zegt Nissan. “De Johan Cruijff Arena helpt het Nederlandse elektriciteitsnet te stabiliseren. Het stadion is wereldwijd het meest gericht op duurzame ontwikkeling”, zegt Henk van Raan, technisch directeur van de Johan Cruijff Arena.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.