Noorwegen naar verwachting jaren vroeger elektrisch dan gepland

In plaats van in 2025 zou het marktaandeel van ‘elektrische’ auto’s al in 2022 (bijna) 100 procent kunnen halen…

  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 28 september 2021
  • Elektrisch

Noorwegen heeft heel lang geleden de ambitie geuit om tegen 2025 geen nieuwe auto’s meer in te schrijven met enkel een verbrandingsmotor, maar het begint er naar uit te zien dat elektrische aandrijving al veel vroeger de hele markt zal overnemen. Volgens een analyse van de Noorse automobielfederatie, gepubliceerd in hun magazine Motor, is de daling in de verkoopcijfers van wagens met enkel een verbrandingsmotor al zo lang zo constant dat de ‘laatste’ exemplaren (met een paar uitzonderingen in segmenten met te weinig elektrische alternatieven) naar verwachting in april 2022 zullen worden verkocht. Volgens de meest recente cijfers (juli 2021) bedroeg het marktaandeel van modellen met enkel een verbrandingsmotor 10 procent, terwijl dat in juli 2020 nog 21 procent was.

2 op de 3 elektrisch

Let wel: in die cijfers telt Motor voor het gemak EV’s samen met plug-inhybrides en gewone hybrides. Het is dus niet zo dat alle tankstations van het land volgend jaar dicht mogen, al zijn de puur elektrische auto’s toch goed voor ruwweg twee derde van de inschrijvingen. Als we kijken naar de hitlijsten van de bestverkochte modellen, dan staat in de top 15 maar één plug-inhybride (de Toyota RAV4 PHEV) en verder enkel puur elektrische modellen. Het eerste model met enkel een verbrandingsmotor staat op plaats 38: de VW Tiguan TDI.

Ook zonder voordelen

Nochtans heeft Noorwegen al een tijd geleden flink wat voordelen afgeschaft die de verkoop van elektrische auto’s moesten stimuleren, maar toch blijven de Noren massaal op EV’s overschakelen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met een combinatie van voorkeur – de Noren rijden graag elektrisch – en pragmatiek – velen willen de gok niet wagen om een auto te kopen waarvoor ze binnen pakweg tien jaar geen brandstof meer vinden.


Op zoek naar een elektrische wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische wagen? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor elektrische wagens nu hier:


Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Foto's ©: Tesla.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

Tesla Model 3 Performance is terug van weggeweest!

De gloednieuwe Performance-versie van de Tesla Model 3 levert 460 pk en sprint van 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden, met nog steeds 528 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

Focus op Volkswagens MIB4: ChatGPT, IDA en meer

De nieuwste evolutie van Volkswagens infotainmentsysteem is meer dan enkel een groter scherm. Dankzij MIB4 heb je nu de kracht en kennis van AI binnen handbereik dankzij een eenvoudig stemcommando.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km