Noorwegen telt 20% elektrische auto’s. En België?

Dit Scandinavische land klopt alle records!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 23 december 2022
  • Elektrisch

In Noorwegen is één op de vijf auto's op de weg nu elektrisch. Hun aandeel is in minder dan drie jaar tijd verdubbeld! En hoewel het land de grootste producent van koolwaterstoffen in West-Europa is, is het ook de wereldkampioen op het vlak van elektrische auto's, met het hoogste aantal emissievrije voertuigen per inwoner en het hoogste aandeel EV's in het nationale wagenpark.

Milieuvriendelijke auto's genieten in Noorwegen dan ook veel voordelen: belastingvrijstelling, lagere prijzen voor stadstol en gemakkelijk parkeren. Als gevolg daarvan zijn elektrische auto's nu goed voor niet minder dan 80% van de nieuwe registraties!

Hoe zit dat in België?

Hoewel we het huidige aandeel elektrische voertuigen in het Belgische wagenpark nog niet kennen (dit zal door Febiac worden berekend wanneer het jaar 2022 is afgerond), weten we wel dat de markt voor nieuwe auto's dit jaar alle records heeft gebroken qua elektromobiliteit. Van januari tot november was 9,7% van de verkochte auto's 100% elektrisch, 7,5% hybride en 16% plug-in hybride. In de eerste elf maanden van het jaar was maar liefst 33,3% van de in ons land verkochte nieuwe auto's geëlektrificeerd, dus een derde van de markt!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Volvo Cars.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker wil een impact maken met zijn elektrische SUV Ocean. De ‘Extreme’-versie krijgt een WLTP-autonomie van 707 km, “de grootste actieradius van alle batterij-elektrische SUV’s in Europa”.

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai brengt steeds meer modellen uit met een charismatische look, zoals deze nieuwe Sonata, die duidelijk geen saaie berline meer is.

Renault Espace: Austral XXL

Renault Espace: Austral XXL

De 6e generatie Espace is uiteindelijk slechts een 21 cm langere Austral met 7 zitplaatsen... Maar dat belet Renault niet om te verkondigen dat je meer ruimte hebt aan boord dan bij de vorige generatie!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Ter gelegenheid van zijn Europese première konden we Peugeots belangrijke Inception Concept in levende lijve ontdekken. Interesse in een kleine rondleiding van het model?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km