Nu ook Duitsland tegen EU-verbod op verbrandingsmotoren in 2035

Onze Oosterburen willen dat verbrandingsmotoren in combinatie met e-fuels mogelijk blijven.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 03 maart 2023
  • Wetgeving

De EU zit nog altijd op koers om auto’s met verbrandingsmotoren te verbieden tegen 2035, maar er is ook steeds meer tegenstand van bepaalde lidstaten, en niet van de minste. Na Italië zegt nu immers ook Duitsland dat het niet meer akkoord is met een volledig verbod… Het plan rond het verbod werd op 14 februari dan wel goedgekeurd door het Europese parlement, maar nu moet het ook nog aanvaard worden door de lidstaten zelf.

Klimaatneutrale’ e-fuels

Op 7 maart zitten de 27 Europese bevoegde ministers daarover samen, maar nu zegt De Duitse minister van mobiliteit Volker Wissing dat hij het verbod niet wil steunen, tenzij er uitzonderingen komen voor auto’s met verbrandingsmotoren die rijden op CO2-neutrale brandstoffen, zoals e-fuels, waar onder andere Porsche sterk op inzet. Die stoten lokaal dan nog wel schadelijke stoffen uit, maar zijn wel klimaatneutraal omdat er CO2 uit de lucht gehaald wordt om ze te maken.

Samen met de Italiaanse njet en tegenstand van de Polen zou dat betekenen dat er niet genoeg steun is voor het verbod. Op het voorstel van Wissing is kritiek te horen, onder andere omdat het zo laat in het goedkeuringsproces van de nieuwe regelgeving komt, dat het moeilijk is om alles opnieuw aan te passen. Bovendien zijn die e-fuels misschien toch niet zo klimaatvriendelijk en belet niets auto’s met verbrandingsmotoren die na 2035 verkocht worden om ‘gewone’ fossiele brandstoffen te tanken, die op dat moment gewoon beschikbaar blijven voor bestaande auto’s. Hoe het nu verder moet, komen we volgende week te weten.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ferrari Roma gaat uit zijn dak

Ferrari Roma gaat uit zijn dak

De ‘Dolce Vita’ gaat door bij Ferrari, nu ook in open lucht!

De Mazda MX-30 R-EV in 7 cijfers

De Mazda MX-30 R-EV in 7 cijfers

Met deze nieuwe ‘R-EV’-versie van de MX-30 kondigt Mazda de terugkeer aan van de wankelmotor naar de automarkt. We lichten deze originele insteek uit in 7 cijfers.

Land Rover viert 75ste verjaardag van de Defender met Lego

Land Rover viert 75ste verjaardag van de Defender met Lego

En voor deze speciale gelegenheid kan je jezelf een verjaardagscadeau kopen in de vorm van een bouwdoos. De bestellingen worden begin april geopend.

D’Ieteren: 75 jaar invoerder van Volkswagen in België

D’Ieteren: 75 jaar invoerder van Volkswagen in België

Op 17 maart 1948 ondertekenen Anciens Établissements D’Ieteren Frères en de Volkswagen-fabriek een invoercontract voor België. Het begin van een lang en spannend avontuur... waarvan nog veel interessante hoofdstukken geschreven zullen worden!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 28.490
2021
31.314 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km