Officieel: dit is de nieuwe Mercedes CLA

Op de CES-technologiebeurs in Las Vegas haalt Mercedes eindelijk het doek van de langverwachte tweede generatie CLA. De populaire vierdeurscoupé is technologischer dan ooit.

  • Bervoets Wim
  • 08 januari 2019
  • Lancering

Officieel: dit is de nieuwe Mercedes CLA

De beslissing om een kleinere versie van de CLS-vierdeurscoupé te bouwen heeft Mercedes sinds 2013 geen windeieren gelegd: er rolden zo’n 750.000 exemplaren van uit de showroom. De meeste ervan gingen naar klanten die voor het eerst bij Mercedes kwamen winkelen, en die bovendien gemiddeld 10 jaar jonger waren dan de doorsneeklant bij het merk met de ster.

Geen A-Klasse

De tweede generatie van de compacte CLA komt er zowat een jaar na de voorstelling van de A-Klasse en zowat een half jaar na de onthulling van de A-Klasse Sedan. Het platform mag dan wel hetzelfde zijn, maar de CLA is een heel ander model dan de A-Klasse Sedan, zegt Mercedes. De vierdeurscoupé heeft een lagere daklijn, hogere gordellijn en een ander aflopende daklijn.

Groter

Vergeleken met de eerste generatie wijzigt er ook het een en ander: het ontwerp is veel scherper en strakker getrokken, met toegeknepen lichtblokken, de lengte nam met zowat 5 centimeter toe tot 4,69 meter, de breedte eveneens, tot 1,83 meter, en de wielbasis won 3 centimeter aan lengte, tot 2.729 millimeter. Dat moet vooral het plaatsaanbod voor de passagiers achteraan ten goede komen.

Officieel: dit is de nieuwe Mercedes CLA

Benzine en diesel

Over het motoraanbod wil Mercedes nog niet al teveel kwijt: hij wordt voorgesteld als CLA 250, met viercilinder turbobenzine van 225 pk en 350 Nm, in combinatie met een zeventraps versnellingsbak met dubbele koppeling, maar tegen zijn lancering in mei volgen er nog voor- en vierwielaangedreven benzine- en dieselmotoren met manuele bak of 7G-DCT-automaat.

Stroomlijn

Wel staat vast dat het design gestroomlijnder wordt: de CLA heeft een uitzonderlijk lage Cd-waarde van 0,23. Een breder spoor en lager zwaartepunt moeten hem een sportief weggedrag opleveren, dat met optioneel adaptieve dempers nog verder kan worden aangescherpt.

Officieel: dit is de nieuwe Mercedes CLA

Virtuele assistent verbeterd

Binnenin herkennen we het digitale en minimalistische dashboard uit de A-Klasse. De CLA doet ook een beroep op het MBUX-systeem van Mercedes, en heeft dus eveneens een virtuele assistent die je met stemcommando’s allerlei vragen kunt stellen, van “zet de verwarming hoger” over “hoe doen mijn aandelen het?” tot “hoe groot is Europa?”. Mercedes heeft het systeem dus verbeterd, en de auto reageert nu ook op gebaren.

Officieel: dit is de nieuwe Mercedes CLA

Deels autonoom

Rijhulp uit de S-Klasse moet van deze CLA een auto maken die deels autonoom rijdt. De adaptieve cruise control houdt niet alleen rekening met de omgeving van de auto, maar ook met navigatiedata om af te remmen voor bochten en ronde punten, en net als in de S-Klasse kan de auto deels zelfstandig van rijstrook wisselen.

Officieel: dit is de nieuwe Mercedes CLA

De nieuwe Mercedes CLA wordt gelanceerd in mei. Op het Autosalon staat hij achter de coulissen in een zogenaamde “black box”.

Officieel: dit is de nieuwe Mercedes CLA

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km