Officieel: Ford Ranger, sterke comeback!

De populaire pick-up van Ford, de Ranger, is helemaal nieuw. Maar terwijl deze vierde generatie er op alle vlakken op vooruitgaat, zal je wel nog wat geduld moeten hebben…

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 24 november 2021
  • Lancering

De Ranger is een wereldwijd succes voor Ford. Deze pick-up wordt in meer dan 180 landen verkocht. Hij maakte, zij het met vertraging, ook zijn opwachting in de Verenigde Staten, als ‘kleine broertje’ van de populaire F-150. 

Marktleider in Europa

In Europe blijft de Ranger ontegensprekelijk marktleider in zijn segment. De huidige generatie is momenteel goed voor een marktaandeel van bijna 40%! Deze derde generatie blijft echter nog een tijdje op de markt, want het nieuwe model kan pas eind 2022 besteld worden voor levering in 2023. 

Verlengde wielbasis

Qua stijl werd de Ranger ontworpen om “vertrouwen te wekken”. Op technisch vlak staat hij op een chassis met een 5 cm langere wielbasis en met 5 cm extra spoorbreedte. De ingenieurs van Ford hebben de schokdempers van de achterophanging ook naar de buitenkant van de chassisbalken verplaatst om de Ranger een beter weggedrag te bezorgen. Het voorste gedeelte van de structuur werd trouwens herwerkt om plaats te maken voor een V6 en “andere aandrijfmogelijkheden”. Een plug-in hybride zou later zijn opwachting maken in de catalogus van de Ranger. 

2.0 of 3.0 l

In eerste instantie zal deze nieuwe Ranger in Europa verkrijgbaar zijn met een 2.0 liter grote viercilinder diesel met enkele of dubbele turbo. Het grote nieuws is de komst van een 3.0 liter V6 turbodiesel onder de motorkap van de Ranger. 

Klanten krijgen ook de keuze uit twee systemen voor de vierwielaandrijving: een elektronisch inschakelbaar systeem dat ook tijdens het rijden ingeschakeld kan worden of een nieuw systeem met permanente vierwielaandrijving. 

12 duim

Vooral het interieur van deze nieuwe Ranger onderscheidt zich van zijn voorganger met de integratie van verschillende geconnecteerde features (SYNC 4) en grote schermen. De bestuurder vindt voor zijn neus een digitale tellerpartij, terwijl een grote verticale tablet van 10,1 of zelfs 12 duim groot zijn opwachting makt op de middenconsole. 

Praktischer

De Ranger blijft natuurlijk vooral een werkpaard. Deze vierde generatie profileert zich als praktischer dan ooit dankzij een aantal nieuwe snufjes. De 5 cm bredere laadbak zorgt ervoor dat grote bouwplaten platgelegd kunnen worden. Er is ook een stevigere plastic laadbakbekleding, nieuwe verankeringspunten en een nieuw systeem voor het indelen van de laadbak of nog een achterklep die dienst kan doen als mobiele werkbank dankzij een geïntegreerde meetlat en klemmen. 


De nieuwe Ranger zal gebouwd worden in de Ford-fabrieken in Thailand en Zuid-Afrika. Hij zal trouwens ook dienstdoen als basis voor de volgende generatie van de Volkswagen Amarok.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Ford Ranger? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Ford Ranger zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Porsche Cayenne: een derde plug-inhybride

Porsche Cayenne: een derde plug-inhybride

De Porsche Cayenne krijgt een derde plug-inhybride motorisatie met 382 kW (519 pk), 750 Nm en 90 km aan elektrisch rijbereik.

Nissan Concept 20-23: toekomstige elektrische Micra?

Nissan Concept 20-23: toekomstige elektrische Micra?

Onder deze conceptcar op hoogspanning zitten waarschijnlijk enkele details verstopt van de toekomstige Nissan Micra...

Interview: Bénédicte Le Nindre, de 'klankvrouw' van de Renault-groep

Interview: Bénédicte Le Nindre, de 'klankvrouw' van de Renault-groep

We gingen het gesprek aan met de geluidsingenieur op de IAA Mobility 2023.

Mercedes-AMG GLC nu ook als Coupé

Mercedes-AMG GLC nu ook als Coupé

Na de GLC is het aan zijn coupéversie om te genieten van de 421 pk en 500 Nm sterke AMG 43-versie, of van de 680 pk en 1.020 Nm van de beresterke 63 S.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km