Nu alle SUV’s in het nieuw gestoken zijn, gaat Volvo voort met de berlines en de breaks. Krijgt als eerste de eer: de nieuwe V60.

Wim Bervoets
21/02/2018

De nieuwe Volvo V60 vertrekt van hetzelfde SPA-platform (Scalable Product Architecture), dat ook dienst doet onder de 90-familie (V90, S90 en XC90) en onder de XC60. Geen verrassing dus dat de V60 aan de buitenkant alvast heel wat designelementen overneemt: de koplampen met hamer-van-Thormotief, de L-vormige achterlichten en hetzelfde moderne, strakke design.

Zen

Binnenin volgen er daardoor ook geen grote verrassingen: het dashboard wordt gedomineerd door het tabletvormige infotainmentscherm. Dat is 9 duim groot, is voorzien van Apple CarPlay en Android Auto, en van een wifi-verbinding. De rest van het interieur ademt dezelfde ontspannende zen-sfeer uit als de andere nieuwe Volvo-modellen. Opmerkelijk is de kofferruimte: kregen de Zweden kritiek omdat de koffer van de V90 kleiner (en dus minder praktisch) was geworden dan die van de V70, dan doet de nieuwe V60 beter: de kofferruimte bedraagt nu 529 liter, tegenover 430 liter in zijn voorganger.

Deels autonoom

Volvo heeft in de nieuwe V60 het Pilot Assist-systeem verder verbeterd, dat de Zweed op snelwegen deels autonoom doet rijden. Andere veiligheidsvoorzieningen zijn er onder meer in de vorm van een uitgebreide aanrijdingswaarschuwing met noodremhulp en voetganger- en fietserherkenning, en rijassistentiesystemen die je op je rijvak en uit het vak van je tegenligger of uit de berm moeten houden.

Motoren

Debuteren doet de Volvo V60 met twee benzine- en twee dieselmotoren: de D3 (150 pk) en D4 (190 pk) aan dieselkant, de T5 (250 pk) en T6 (310 pk) aan benzinekant. Een plug-inhybride ontbreekt uiteraard niet: de T8 Twin Engine van 390 pk, die wordt aangevuld door een 340 pk sterke T6 Twin Engine.

Genève

De nieuwe Volvo V60 wordt aan het grote publiek voorgesteld op het salon van Genève. Hij is vanaf nu te bestellen en zal vanaf de zomer in de showrooms staan. De prijzen beginnen vanaf € 34.950 voor een handgeschakelde D3 en lopen tot € 58.000 voor de T8. Binnenkort kan je ook kiezen voor Care by Volvo, een abonnement waarbij je twee jaar lang maandelijks betaalt voor je V60, net als bij de XC40.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.