Olie-industrie is al 60 jaar op de hoogte van de klimaatopwarming

Een tienjarig internationaal onderzoek bewijst onomstotelijk dat de wereldwijde olie-industrie al decennialang weet dat de aarde opwarmt door haar activiteiten. De sector heeft bovendien massa’s geld gepompt in campagnes om de publieke opinie te misleiden.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 24 oktober 2019
  • Straf

Het bericht is te lezen op de website van de Vlaamse openbare omroep VRT: een internationaal team van wetenschappers heeft na meer dan tien jaar grondig en diepgaand onderzoek ontegensprekelijk bewezen dat de olie-industrie heel goed weet dat het klimaat opwarmt door menselijke activiteit, en dan vooral door de verbranding van fossiele brandstoffen. Maar in plaats van na te denken over oplossingen pompt de sector al 60 jaar lang veel geld in het misleiden van de publieke opinie. Naast actief ontkennen dat de opwarming van de aarde reëel is, heeft de sector ook bewust desinformatie verspreid en gefinancierd, regeringen onder druk gezet om acties tegen de klimaatopwarming te ondermijnen en zoveel mogelijk twijfel gezaaid over de menselijke invloed op de verandering van het klimaat. Stephan Lewandowsky van de universiteit van Bristol is een professor cognitieve psychologie. Hij vergelijkt de tactieken van de oliesector met die van de tabaksindustrie: "Desinformatie over de klimaatverandering heeft een duidelijk doel – actie tegen de klimaatverandering blokkeren. In Amerika is dat ook grotendeels geslaagd, waardoor beleidsbeslissingen om de klimaatverandering te verzachten tientallen jaren lang geblokkeerd of vertraagd zijn".

Niet de eerste keer

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de olie-industrie wordt beschuldigd van de manipulatie van de publieke opinie, of zelfs ronduit met de broek op de enkels wordt betrapt. Denk maar aan het schandaal rond het olieboorplatform Deepwater Horizon van BP in de Golf van Mexico (2010), waarbij na de ramp bleek dat de oorzaak te zoeken was bij onderhoudsachterstand door overdreven besparingen, maar ook dat BP bewust belastende informatie had vernietigd. Het verschil is dat deze nieuwe studie veel verder gaat dan suggesties: het rapport is zoals gezegd het resultaat van meer dan 10 jaar diepgaand onderzoek door ernstige universiteiten, waaronder die van Harvard. Een van de auteurs zegt onomwonden: “Exxon [nvdr: een grote Amerikaanse olieproducent] heeft het publiek misleid. Zoals alle misdaders, zouden ze daarvoor verantwoording moeten afleggen”.

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Source ©: VRT.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km