Oliver Zipse (BMW): schermen in auto’s verdwijnen

Een overvloed aan infotainmentschermen leidt volgens de man alleen maar af.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 09 januari 2023
  • Veiligheid

We hoorden het vorig jaar al bij de hoofddesigner van DS Automobiles: stop met al die schermen in auto’s. Maar terwijl Thierry Métroz daarbij vooral de lelijkheid ervan aankaartte, hekelt de CEO van BMW hun impact op de veiligheid. Volgens Zipse is elk scherm dat je blik van de weg afleidt een gevaar voor het verkeer en zullen dat soort schermen in de toekomst zelfs verboden worden.

De oplossing komt… van BMW

Zipse deed die uitspraak tijdens een mediabriefing in het hol van de leeuw: de technologiebeurs CES. Dat schrijft Automotive News Europe. “Afleiding is de grootste oorzaak van ongevallen, niet snel rijden,” aldus Zipse, die schat dat over 10 jaar de schermen op de middenconsole van auto’s verleden tijd zullen zijn. Een sterk contrast met concurrent Mercedes, dat met zijn ‘Hyperscreen’ absoluut de grootste wil hebben.

Hoe we dan wel de nodige informatie zullen krijgen tijdens het rijden? Via head-up displays die de hele voorruit beslaan in plaats van het kleine gebied dat ze nu projecteren in het gezichtsveld van de bestuurder. En dat was natuurlijk het hele uitgangspunt van het betoog van Zipse, die op de beurs het doek trok van de BMW i Vision Dee Concept. Die maakt gebruik van technologie die volgens BMW de juiste info op het juiste moment toont aan de bestuurder en op die manier veiliger rijden mogelijk maakt in plaats van af te leiden.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: BMW.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km