Ontdek hier welk materiaal het leder in Volvo-interieurs gaat vervangen

Het is zowel duurzaam als vegan.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 22 oktober 2021
  • Sector

De trend zal zich naar verwachting gaan veralgemenen in de autosector. In juni 2020 kondigde de groep Jaguar Land Rover (JLR) reeds aan te werken aan nieuwe premiummaterialen ter vervanging van traditioneel leder. Zo kwam het met het Microfibre Suede Textile, een zeer zachte stof ontwikkeld op basis van gerecycleerde materialen, die er helaas niet uitziet als leder.

Volvo volgt dezelfde weg, maar is er wel in geslaagd om een materiaal te ontwikkelen dat er bijna uitziet en aanvoelt als dierenhuid. Het heet Nordico en wordt gebruikt in de nieuwe elektrische modellen van het merk als vervanger voor leder. Het bestaat uit stoffen uit gerecycleerd materiaal (zoals PET-flessen), biologische grondstoffen uit duurzame bosbouw in Zweden en Finland en gerecycleerde kurken uit de wijnindustrie. Nordico wordt geïntroduceerd in de nieuwe generatie modellen van Volvo en de bedoeling is om tegen 2030 geen lederen bekleding meer aan te bieden. De constructeur blijft daarentegen wel bekledingen in wol aanbieden, maar enkel van leveranciers die kunnen bewijzen dat ze zich op verantwoorde manier bevoorraden, met respect voor dierenwelzijn.

Circulair tegen 2040

Naast de materialen voor de aankleding van zijn interieurs wil Volvo bij de productie van nieuwe modellen ook 25 procent gerecycleerde materialen of elementen uit biologische oorsprong gaan gebruiken tegen 2025. Het bedrijf wil zelfs volledig circulair worden tegen 2040: “We hebben een visie over waar we in de toekomst naartoe willen en de eerste stap is om duurzame, natuurlijke en gerecycleerde materialen te gebruiken”, vertelt Robin Page, directeur design bij Volvo Cars. “De volgende uitdaging is om de manier te veranderen waarop we materiaal gebruiken bij de productie van auto-onderdelen, of ze nu eeuwig meegaan, in de circulaire economie terugkeren of terug naar de aarde gaan”, besluit hij.

Exclusieve tas voor de gelegenheid

Om te bewijzen dat Nordico wel degelijk een premium materiaal is dat zelfs kan dienen voor luxeaccessoires heeft Volvo een beroep gedaan op ontwerper Phillip Lim (die eerder al de aandacht trok door stoffen te upcyclen en door een kleed voor te stellen dat gemaakt is op basis van… algen) om een weekendtas te bedenken.

Met dit nieuwe luxeaccessoire gemaakt in een zeer beperkte reeks wil Phillip Lim via zijn 11 boetieks in de wereld laten zien dat materialen van dierlijke oorsprong eenvoudig kunnen worden vervangen door meer ecologische stoffen zonder dat dit afbreuk doet aan de functie of de schoonheid van het model. De samenwerking met Volvo is in de eerste plaats symbolisch en het product zal dus niet worden verkocht, maar wel onder de aandacht worden gebracht via plaatselijke initiatieven en diverse ‘content creators’ gespecialiseerd in de mode.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Volvo Cars.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Audi e-tron GT facelift, ook meer dan 1.000 pk?

Als de Porsche Taycan een facelift krijgt, is het niet meer dan logisch dat de technisch gelijke Audi e-tron GT volgt. Audi laat nu al enkele foto’s zien van de elektrische sportberline, maar krijgt hij ook de 1.108 pk sterke motoren van de Taycan Turbo GT?

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

Onze 5 favoriete details van de Alfa Romeo Junior (ex-Milano) 2024

De ex-Alfa Romeo Milano heeft enkele mooie troeven die voor zich spreken.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km