Ontdek hier welk materiaal het leder in Volvo-interieurs gaat vervangen

Het is zowel duurzaam als vegan.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 22 oktober 2021
  • Sector
  • 4.937 weergaven

De trend zal zich naar verwachting gaan veralgemenen in de autosector. In juni 2020 kondigde de groep Jaguar Land Rover (JLR) reeds aan te werken aan nieuwe premiummaterialen ter vervanging van traditioneel leder. Zo kwam het met het Microfibre Suede Textile, een zeer zachte stof ontwikkeld op basis van gerecycleerde materialen, die er helaas niet uitziet als leder.

Volvo volgt dezelfde weg, maar is er wel in geslaagd om een materiaal te ontwikkelen dat er bijna uitziet en aanvoelt als dierenhuid. Het heet Nordico en wordt gebruikt in de nieuwe elektrische modellen van het merk als vervanger voor leder. Het bestaat uit stoffen uit gerecycleerd materiaal (zoals PET-flessen), biologische grondstoffen uit duurzame bosbouw in Zweden en Finland en gerecycleerde kurken uit de wijnindustrie. Nordico wordt geïntroduceerd in de nieuwe generatie modellen van Volvo en de bedoeling is om tegen 2030 geen lederen bekleding meer aan te bieden. De constructeur blijft daarentegen wel bekledingen in wol aanbieden, maar enkel van leveranciers die kunnen bewijzen dat ze zich op verantwoorde manier bevoorraden, met respect voor dierenwelzijn.

Circulair tegen 2040

Naast de materialen voor de aankleding van zijn interieurs wil Volvo bij de productie van nieuwe modellen ook 25 procent gerecycleerde materialen of elementen uit biologische oorsprong gaan gebruiken tegen 2025. Het bedrijf wil zelfs volledig circulair worden tegen 2040: “We hebben een visie over waar we in de toekomst naartoe willen en de eerste stap is om duurzame, natuurlijke en gerecycleerde materialen te gebruiken”, vertelt Robin Page, directeur design bij Volvo Cars. “De volgende uitdaging is om de manier te veranderen waarop we materiaal gebruiken bij de productie van auto-onderdelen, of ze nu eeuwig meegaan, in de circulaire economie terugkeren of terug naar de aarde gaan”, besluit hij.

Exclusieve tas voor de gelegenheid

Om te bewijzen dat Nordico wel degelijk een premium materiaal is dat zelfs kan dienen voor luxeaccessoires heeft Volvo een beroep gedaan op ontwerper Phillip Lim (die eerder al de aandacht trok door stoffen te upcyclen en door een kleed voor te stellen dat gemaakt is op basis van… algen) om een weekendtas te bedenken.

Met dit nieuwe luxeaccessoire gemaakt in een zeer beperkte reeks wil Phillip Lim via zijn 11 boetieks in de wereld laten zien dat materialen van dierlijke oorsprong eenvoudig kunnen worden vervangen door meer ecologische stoffen zonder dat dit afbreuk doet aan de functie of de schoonheid van het model. De samenwerking met Volvo is in de eerste plaats symbolisch en het product zal dus niet worden verkocht, maar wel onder de aandacht worden gebracht via plaatselijke initiatieven en diverse ‘content creators’ gespecialiseerd in de mode.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: de toekomstige Renault Austral is al betrapt

Scoop: de toekomstige Renault Austral is al betrapt

Dankzij onze spionnen krijgen we al een duidelijker voorsmaakje van de vervanger die Renault voorziet voor zijn Kadjar SUV.  

Tesla kopieert de concurrentie

Tesla kopieert de concurrentie

Dat zijn we niet gewoon van het merk, dat doorgaans out-of-the-box durft te denken.

Porsche Vision Gran Turismo: digitaal geweld

Porsche Vision Gran Turismo: digitaal geweld

De Porsche Vision Gran Turismo is bijna klaar om het circuit op te gaan…. in Gran Turismo 7

BMW schenkt zichzelf een fabriek van 1 miljard euro!

BMW schenkt zichzelf een fabriek van 1 miljard euro!

Er zullen modellen gebouwd worden die gebaseerd zijn op het ‘Neue Klasse’-platform.  

Aanbevolen tests voor jou

3,9 /5 Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Terwijl de 1-Reeks een brave voorwieltrekker is geworden heeft BMW voor zijn nieuwe 2-Reeks vastgehouden aan een achterwielaangedreven architectuur. Maar weet die nog steeds de “Freude am Fahren” te bieden die het merk zo dierbaar is?

Renault Kangoo vs VW Caddy: grote gezinsvrienden

Renault Kangoo vs VW Caddy: grote gezinsvrienden

Bij hun generatiewissel zijn de Renault Kangoo en Volkswagen Caddy onbetwistbaar hogerop geklommen. Zodanig zelfs dat ze hun oorsprong als werkpaard doen vergeten en een steeds ruimer en meer moduleerbaar interieur bieden. Maar wat moet dat dan kosten?

3,4 /5 Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Om hulde te brengen aan het huidige Ranger-gamma en eraan te herinneren dat er nog exemplaren te koop zijn, heeft Ford niet minder dan 4 speciale edities voorgesteld! We gaan op pad met de Wolftrack, Stormtrak, Raptor SE en MS-RT!

4,0 /5 Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Hij is agressiever, sportiever en dynamischer, maar toch gedraagt deze GT-versie van de Amerikaanse SUV zich niet zoals de ontembare volbloed die we hadden verwacht…

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

De Japanse merken kunnen, nog maar eens, uitstekende resultaten voorleggen in deze nieuwe betrouwbaarheidsstudie.

Een van de drie Bugatti's EB 112 is te koop!

Een van de drie Bugatti's EB 112 is te koop!

De Duitse specialist Schaltkulisse heeft zijn aanbod net uitgebreid met een bijzonder zeldzame EB 112. Amper 3 exemplaren werden van deze vierdeurs Bugatti gebouwd!

Zoveel betaal je voor een Dacia Jogger, de betaalbare zevenzitter

Zoveel betaal je voor een Dacia Jogger, de betaalbare zevenzitter

De nieuwe Jogger wordt bij ons op 24 december op de markt gebracht en staat vanaf maart 2022 bij de dealers. Maar hoeveel kost deze nieuwe gezinsgerichte cross-over van Dacia?

Zoveel kost de Kia Sportage van de vijfde generatie, op maat gemaakt voor Europa

Zoveel kost de Kia Sportage van de vijfde generatie, op maat gemaakt voor Europa

De populaire SUV Kia Sportage is voor het eerst verkrijgbaar in een specifieke versie voor de Europese markt. Hij biedt voortaan een breed gamma van geëlektrificeerde aandrijflijnen. Maar tegen welke prijs?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 33.250
2021
50 km

Benzine, Manueel

€ 26.995

Diesel, Automaat

€ 102.950
2021
12 km

Diesel, Manueel

€ 25.295
2021
15 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 45.499
2019
49.000 km

Benzine, Automaat

€ 17.299
2018
82.000 km

Diesel, Manueel

€ 16.500
2011
142.000 km

Benzine, Manueel

€ 15.999
2018
29.000 km