Nieuwe Opel Astra: Opel maakt de Golf bang

Het was niet gepland, maar een verbroken embargo dwong Opel om nu al alles te verklappen over de nieuwe Astra. Die wordt in september onthuld op het salon van Frankfurt, maar geeft vandaag reeds al zijn geheimen prijs. Een ding staat vast: de VW Golf wordt geviseerd.

  • Piette François
  • 01 juni 2015

Het eerste wat opvalt, is het dieet. Opel gebruikte staalsoorten met een hoge elastische limiet en het resultaat maakt indruk: zeker 120 kg tot zelfs 200 kg winst. Ook het design verbaast. Opel heeft duidelijk gekozen voor een meer dynamische stijl dan vroeger, met leuke elementen van het concept Monza. De constructeur steekt niet weg dat drie thema’s centraal stonden in het lastenboek: efficiëntie, innovatie en dynamisme.

Kleiner

De Astra lijkt niet alleen compacter en meer gedrongen, hij is het ook. Met een lengte van 4,37 meter verloor de Astra 5 centimeter. In de hoogte verloor de nieuwkomer 2,6 cm, nu meet hij nog 1,46 meter. Ondanks de compactere afmetingen, belooft Opel meer binnenruimte, vooral dankzij hertekende zetels.

Motoren

De nieuwe motoren zijn van de laatste generatie. Met plezier zien we de nieuwe driecilinder van 1 liter en 105 pk terug. Hij wordt ondersteund door een nieuwe 1.4 Turbo met 145 pk en 250 Nm. Bij de diesels heeft de 1.6 CDTi een monopolie, met verschillende vermogens vanaf 95 pk. Alle motoren meten maximaal 1,6 liter en leveren tot 200 pk.

Verbonden

Deze Astra krijgt een technologisch pareltje, de dienst OnStar. Dat is een soort engelbewaarder. Wanneer bijvoorbeeld een airbag is opgeblazen, neemt een OnStar-hulpverlener automatisch contact op met de auto. Volgt  er geen antwoord, dan worden de gps-coördinaten van de auto doorgestuurd naar de hulpdiensten. Op termijn kun je in de Astra ook verschillende toestellen met het internet verbinden dankzij een wifihotspot.

Het IntelliLink-multimediasysteem is ook van de partij en maakt het mogelijk om zowel een iPhone als een Android-telefoon te verbinden. De lijst van beschikbare apps is lang en omvat onder meer WhatsApp, Spotify, Google Maps en Skype.

Veiligheid

Goed zien is van levensbelang, dat beseft ook Opel. De Astra kijkt naar de weg met een paar adaptieve full led-koplampen. Maar de veiligheid houdt daar nog niet op, want Opel biedt ook een systeem dat verkeersborden leest, waarschuwing voor wegmarkeringen, botswaarschuwing met automatisch noodrem, een snelheidsregelaar met begrenzer, … Heel wat uitrusting om de bestuurder te laten ontspannen, terwijl hij geniet van de masserende zetels die in 18 standen versteld kunnen worden.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Na eerst de versie met de Nettuno-V6 te hebben onthuld, is de Maserati GranCabrio er nu ook als volledig elektrische Folgore.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km