Opmerkelijk: voor deze 100 jaar oude Hispano heeft iemand bijna 10 miljoen geboden

Hoewel hij bijna 100 jaar oud is, lijkt hij door niemand vergeten. Het bewijs: het bedrag van 9,25 miljoen euro dat hij heeft opgebracht op de veiling van RM Sotheby’s in Pebble Beach.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 30 augustus 2022
  • Divers

Het verhaal begon met Anré Dubonnet in de Roaring Twenties. De steenrijke Fransman was de kleinzoon van de oprichter van het beroemde aperitiefmerk. De geniale alleskunner en sportieve sensatiezoeker wist tijdens de Eerst Wereldoorlog zes overwinningen in luchtgevechten binnen te halen, nam deel aan de Olympische Spelen met een bobsleeploeg, ontwikkelde een nieuw soort ophanging (die hij aan GM verkocht) en verrichte pionierswerk in het onderzoek naar… zonne-energie. Een bezige bij… Hij was verzot op wijn en snelle auto’s en verzamelde Bugatti’s en Hispano-Suiza’s.

8 liter

In het midden van de jaren ’20 was Hispano-Suiza een uiterst prestigieus merk dat het evenwicht zocht tussen sportiviteit en luxe. Natuurlijk ging de Spaanse constructeur gretig in op de bestelling van Dubonnet door hem een H6C Boulogne te leveren met een kathedraal van een motor: een zescilinder van liefst 8 liter met een vermogen van 160 pk.

“Tulipwood”

Toppunt van het spektakel was uiteraard het buitenissige koetswerk van de hand van Nieuport-Astra, een luchtvaartspecialist. Hoewel wordt beweerd dat de auto zou zijn gemaakt in tulpenhout, bestaat hij in werkelijkheid uit acajou. Met zijn vederlichte koetswerk en dikke motor wist de Hispano van Dubonnet te schitteren in de autosport: de Franse gentleman driver bracht hem naar een zesde plaats tijdens de Targa Florio van 1924 en een vijfde stek op de Coppa Florio.

Smetteloze geschiedenis

Zeldzaam voor een auto uit deze periode is dat zijn geschiedenis perfect smetteloos is: hij is lange tijd bewaard door de familie Dubonnet en mocht staan blinken in het museum van Henry Ford, op het salon van New York en uiteraard op de meest prestigieuze elegantiewedstrijden van de wereld. De H6C werd voor het eerst sinds lang aangeboden op een veiling en klopte daar af op 9,25 miljoen euro. Een straf bedrag voor een auto uit een periode die steeds minder mensen weet te boeien…


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: RM Sotheby's.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km