Plezierritjes met de motorfiets mogen weer. En met de oldtimer?

België begint aan de eerste fase van de uitstap uit de lockdown. Daardoor mogen bepaalde plezierritjes weer. Opgelet echter, er zijn nog een paar grijze zones.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 04 mei 2020
  • Divers
  • 153 weergaven

De officiële website info-coronavirus.be is aangepast aan het jongste ministeriële besluit dat is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In het luik met vragen rond het onderwerp “verplaatsingen” geeft de site voortaan duidelijk aan dat “uitstappen en fysieke activiteiten (met inbegrip van motorritjes) in openlucht waarbij geen fysiek contact plaatsvindt” weer mogen. Toch worden daar voorwaarden aan gekoppeld: de uitstapjes moeten “alleen” worden uitgevoerd of “in het gezelschap van mensen die onder hetzelfde dak leven” en ze mogen tot geen enkel fysiek contact leiden.

Bij het BFOV (Belgische Federatie voor Oude Voertuigen) geeft men aan dat ook “oldtimers” op de website werden vermeld, maar dat ze zaterdagnamiddag weer zouden zijn verdwenen, wat tot enige verwarring leidde. De Federatie nam daarom contact op met de officiële infolijn van de regering die bevestigde dat ook oldtimers weer zullen mogen uitrijden. Het is alleen wachten tot de bijgewerkte tekst in het Staatsblad verschijnt waarin expliciet plezierritjes met de oldtimer worden vermeld. Binnenkort zullen dergelijke uitstappen bij ons dus ook toegelaten zijn, zij het onder bepaalde voorwaarden, “zodra de publicatie in het Staatsblad is gebeurd”, zo besluit het BFOV.

UPDATE BFOV 04.05.2020 :

"We mochten vandaag verduidelijking krijgen van het kabinet van minister De Crem, namelijk :

Uw e-mail is niet aan onze aandacht ontsnapt. De Nationale Veiligheidsraad heeft inderdaad gesteld dat motorritten kunnen worden gelijkgesteld met toegelaten 'fysieke activiteiten in open lucht die geen fysieke contacten impliceren .../...' (artikel 5 MB van 30 april 2020)/ Hiervoor zal dus geen wijziging van het MB worden doorgevoerd.

De genomen maatregelen worden weliswaar voortdurend geëvalueerd, en mogelijks bijgestuurd. Wij kunnen tot onze spijt echter niet vooruitlopen op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

Hieruit leiden we af dat onze liefhebbers van oldtimermotorfietsen opnieuw mogen rijden onder de gekende omstandigheden, maar de liefhebbers van de andere oldtimers nog even moeten wachten.  Aanstaande woensdag is er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad waar we hopen op een versoepeling voor alle oldtimerliefhebbers.

Peeter Henning

CEO BFOV"


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen Amarok: aflossing van de wacht op komst

Volkswagen Amarok: aflossing van de wacht op komst

Volkswagen heeft enkele schetsen vrijgegeven van zijn pick-up, die volgend jaar verwacht wordt. De Duitse neef van de nieuwe Ford Ranger.

Euro NCAP: “catastrofaal” resultaat voor de elektrische modellen van Renault / Dacia

Euro NCAP: “catastrofaal” resultaat voor de elektrische modellen van Renault / Dacia

Donderslag bij heldere hemel tijdens de bekendmaking van de nieuwe Euro NCAP-resultaten: naast een hoop maximumscores van 5 sterren, krijgt de Dacia Spring slechts één ster op zijn rapport… en de Renault Zoé zelfs nul! Hoe valt dat te verklaren?

Scoop: de toekomstige Renault Austral is al betrapt

Scoop: de toekomstige Renault Austral is al betrapt

Dankzij onze spionnen krijgen we al een duidelijker voorsmaakje van de vervanger die Renault voorziet voor zijn Kadjar SUV.  

Tesla kopieert de concurrentie

Tesla kopieert de concurrentie

Dat zijn we niet gewoon van het merk, dat doorgaans out-of-the-box durft te denken.

Aanbevolen tests voor jou

Renault Kangoo vs VW Caddy: grote gezinsvrienden

Renault Kangoo vs VW Caddy: grote gezinsvrienden

Bij hun generatiewissel zijn de Renault Kangoo en Volkswagen Caddy onbetwistbaar hogerop geklommen. Zodanig zelfs dat ze hun oorsprong als werkpaard doen vergeten en een steeds ruimer en meer moduleerbaar interieur bieden. Maar wat moet dat dan kosten?

3,4 /5 Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Om hulde te brengen aan het huidige Ranger-gamma en eraan te herinneren dat er nog exemplaren te koop zijn, heeft Ford niet minder dan 4 speciale edities voorgesteld! We gaan op pad met de Wolftrack, Stormtrak, Raptor SE en MS-RT!

3,9 /5 Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Terwijl de 1-Reeks een brave voorwieltrekker is geworden heeft BMW voor zijn nieuwe 2-Reeks vastgehouden aan een achterwielaangedreven architectuur. Maar weet die nog steeds de “Freude am Fahren” te bieden die het merk zo dierbaar is?

4,0 /5 Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Hij is agressiever, sportiever en dynamischer, maar toch gedraagt deze GT-versie van de Amerikaanse SUV zich niet zoals de ontembare volbloed die we hadden verwacht…

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Een van de drie Bugatti's EB 112 is te koop!

Een van de drie Bugatti's EB 112 is te koop!

De Duitse specialist Schaltkulisse heeft zijn aanbod net uitgebreid met een bijzonder zeldzame EB 112. Amper 3 exemplaren werden van deze vierdeurs Bugatti gebouwd!

Zoveel kost de Kia Sportage van de vijfde generatie, op maat gemaakt voor Europa

Zoveel kost de Kia Sportage van de vijfde generatie, op maat gemaakt voor Europa

De populaire SUV Kia Sportage is voor het eerst verkrijgbaar in een specifieke versie voor de Europese markt. Hij biedt voortaan een breed gamma van geëlektrificeerde aandrijflijnen. Maar tegen welke prijs?

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

De Japanse merken kunnen, nog maar eens, uitstekende resultaten voorleggen in deze nieuwe betrouwbaarheidsstudie.

Zoveel betaal je voor een Dacia Jogger, de betaalbare zevenzitter

Zoveel betaal je voor een Dacia Jogger, de betaalbare zevenzitter

De nieuwe Jogger wordt bij ons op 24 december op de markt gebracht en staat vanaf maart 2022 bij de dealers. Maar hoeveel kost deze nieuwe gezinsgerichte cross-over van Dacia?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 30.947
2021
7 km

Diesel, Manueel

€ 23.450
2021

Diesel, Manueel

€ 23.198
10 km

Diesel, Manueel

€ 20.534
2021

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 29.495
2021
12.901 km

Diesel, Automaat

€ 15.250
2017
90.731 km

Diesel, Manueel

€ 18.499
2014
75.000 km

Diesel, Automaat

€ 24.750
2019
54.619 km