Plezierritjes met de motorfiets mogen weer. En met de oldtimer?

België begint aan de eerste fase van de uitstap uit de lockdown. Daardoor mogen bepaalde plezierritjes weer. Opgelet echter, er zijn nog een paar grijze zones.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 04 mei 2020
  • Divers

De officiële website info-coronavirus.be is aangepast aan het jongste ministeriële besluit dat is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In het luik met vragen rond het onderwerp “verplaatsingen” geeft de site voortaan duidelijk aan dat “uitstappen en fysieke activiteiten (met inbegrip van motorritjes) in openlucht waarbij geen fysiek contact plaatsvindt” weer mogen. Toch worden daar voorwaarden aan gekoppeld: de uitstapjes moeten “alleen” worden uitgevoerd of “in het gezelschap van mensen die onder hetzelfde dak leven” en ze mogen tot geen enkel fysiek contact leiden.

Bij het BFOV (Belgische Federatie voor Oude Voertuigen) geeft men aan dat ook “oldtimers” op de website werden vermeld, maar dat ze zaterdagnamiddag weer zouden zijn verdwenen, wat tot enige verwarring leidde. De Federatie nam daarom contact op met de officiële infolijn van de regering die bevestigde dat ook oldtimers weer zullen mogen uitrijden. Het is alleen wachten tot de bijgewerkte tekst in het Staatsblad verschijnt waarin expliciet plezierritjes met de oldtimer worden vermeld. Binnenkort zullen dergelijke uitstappen bij ons dus ook toegelaten zijn, zij het onder bepaalde voorwaarden, “zodra de publicatie in het Staatsblad is gebeurd”, zo besluit het BFOV.

UPDATE BFOV 04.05.2020 :

"We mochten vandaag verduidelijking krijgen van het kabinet van minister De Crem, namelijk :

Uw e-mail is niet aan onze aandacht ontsnapt. De Nationale Veiligheidsraad heeft inderdaad gesteld dat motorritten kunnen worden gelijkgesteld met toegelaten 'fysieke activiteiten in open lucht die geen fysieke contacten impliceren .../...' (artikel 5 MB van 30 april 2020)/ Hiervoor zal dus geen wijziging van het MB worden doorgevoerd.

De genomen maatregelen worden weliswaar voortdurend geëvalueerd, en mogelijks bijgestuurd. Wij kunnen tot onze spijt echter niet vooruitlopen op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

Hieruit leiden we af dat onze liefhebbers van oldtimermotorfietsen opnieuw mogen rijden onder de gekende omstandigheden, maar de liefhebbers van de andere oldtimers nog even moeten wachten.  Aanstaande woensdag is er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad waar we hopen op een versoepeling voor alle oldtimerliefhebbers.

Peeter Henning

CEO BFOV"


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Lexus LX kiest voor giga-radiatorrooster

Lexus LX kiest voor giga-radiatorrooster

De Lexus-versie van de Toyota Land Cruiser komt niet naar Europa, maar dat maakt zijn design er niet minder… interessant om.

Mini Moke nu ook elektrisch

Mini Moke nu ook elektrisch

De kleine strandauto was vorig jaar terug op de markt gebracht met een verbrandingsmotor, maar zal vanaf 2022 enkel nog verkrijgbaar zijn in een puur elektrische variant.

30.000 banen op de tocht bij Volkswagen?

30.000 banen op de tocht bij Volkswagen?

De CEO en de directie zijn het niet eens over die vraag.

LG betaalt General Motors 1,9 miljard dollar schadevergoeding

LG betaalt General Motors 1,9 miljard dollar schadevergoeding

De batterijfabrikant heeft geen keuze nadat zoveel exemplaren van de Chevrolet Bolt spontaan in brand zijn gevlogen.

Aanbevolen tests voor jou

3,6 /5 Test: Cupra Born, gepeperde ID

Test: Cupra Born, gepeperde ID

Cupra is het sportieve merk van Seat. De nieuwe Born profileert zich als een VW ID.3 met een Spaans sausje en een sterker dynamisch karakter. Dat moeten we eens nagaan…

3,7 /5 Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Lexus introduceert de tweede generatie van zijn NX. Zonder een revolutie te ontketenen evolueert hij op nagenoeg elk vlak, en geen klein beetje. Hij biedt zelfs een plug-inhybride versie aan, een grote première voor de Japanse autobouwer.

3,5 /5 Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

De Chinees geworden Britse autobouwer MG lanceert zijn tweede elektrische model na de SUV ZS. Deze keer gaat het om een grotere SUV met futuristische lijnen: de Marvel R. Kan die de Europese markt veroveren?

Hyundai Tucson Plug-in vs Jeep Compass 4xe: SUV’s aan de stekker

Hyundai Tucson Plug-in vs Jeep Compass 4xe: SUV’s aan de stekker

De populaire Hyundai Tucson en Jeep Compass hebben voortaan allebei een plug-inhybride motorversie om de fleet aan te spreken. Welke van deze twee 4x4’s onder stroom is de meest aantrekkelijke voor dagelijks gebruik?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Opel heeft de bestelboekjes geopend voor zijn nieuwe Astra, zowel met verbrandingsmotoren als in zijn plug-inhybride varianten. Wat kost hij?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

Wil je een betrouwbare Japanse roadster, maar wil je je onderscheiden van de vele Mazda MX-5's? Dan is de Daihatsu Copen een mooi alternatief! Dit zijn 5 dingen die je moet weten voor je voor zijn charmes valt!

Te koop: deze BMW Z1 is splinternieuw

Te koop: deze BMW Z1 is splinternieuw

Nog een bijzonder stuk op de Bonhams-veiling die op 10 oktober 2021 plaatsvindt in het Zoute. Na de Ferrari F40 met heel weinig kilometers is hier nu een BMW Z1 die… nog nooit heeft gereden.

Te koop: mysterieuze Ferrari F40 die 30 jaar verborgen is gebleven… in België

Te koop: mysterieuze Ferrari F40 die 30 jaar verborgen is gebleven… in België

Op zijn ondertussen traditionele jaarlijkse veiling van het Zoute (10 oktober 2021) biedt Bonhams een ongelooflijke Ferrari F40 aan, die 30 jaar lang geen daglicht heeft gezien in België.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 25.335

Benzine, Automaat

€ 26.599
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 21.500
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 14.748
2020

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 29.900
2018
43.990 km

Diesel, Manueel

€ 5.950
2011
107.742 km

Benzine, Manueel

€ 7.995
2013
46.900 km

Diesel, Manueel

€ 13.299
2013
72.298 km