In Genève stelt Porsche zijn krachtigste atmosferische 911 ooit voor: de 911 GT3 RS. Dit duiveltje-uit-een-doosje werd gemaakt voor het circuit.

Jean-François Christiaens
21/02/2018

Het wordt een gewoonte bij Porsche: wanneer er een nieuwe generatie van de 911 GT3 wordt gelanceerd, volgt ook de GT3 RS. De radicalere, krachtigere en lichtere straat-911 kan zijn rubber ook perfect gebruiken op circuit. Esthetisch lijkt hij op de recente 911 GT2 RS, met gespierde vleugels en koetswerkaddenda. Zo kan je niet om de gigantische regelbare achtervleugel uit koolstofvezel heen.

520 pk

Onder de motorkap vinden we de vier liter grote flat six uit de 911 GT3 terug. De nodige mechanische aanpassingen doen het vermogen stijgen van 500 tot 525 pk. Die indrukwekkende power gaat nog steeds alleen naar de achterwielen. Het maximumtoerental stijgt dan weer tot 9.000 tpm, kwestie van voor voldoende auditief genot te zorgen. In tegenstelling tot de “gewone” GT3, die je laat kiezen tussen een manuele versnellingsbak en de PDK-bak met dubbele koppeling, heeft de GT3 RS nog steeds twee pedalen. Met de PDK-versnellingsbak haalt hij 100 km/u vanuit stilstand in 3,2 seconden en gaat hij door tot 312 km/u.

Kogel

Om het dynamische weggedrag in de RS nog te doen toenemen, voorzag Porsche kogelgewrichten voor alle ophangingsarmen. De vierwielsturing werd volgens de Duitsers ook herwerkt, en de banden werden nog een maatje groter vergeleken met de GT3: 265/35 R20 vooraan, 325/30 R21 achteraan.

1.430 kilogram

De gelukkige klanten kunnen zonder meerprijs kiezen voor een Club Sport-pakket. Daar zit een rolkooi in, een brandblusser, een schakelaar om de batterij af te koppelen en een zespuntsharnas. Wie rondetijden wil verbeteren, kan extra betalen voor het Weissach-pack, ontwikkeld door Porsches Motorsport-afdeling. Dat bevat extra onderdelen uit koolstofvezel voor het chassis, het interieur en het koetswerk, en velgen uit magnesium. Het gewicht van de 911 GT3 RS wordt daardoor beperkt tot 1.430 kilogram.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.