Prins William en Kate Middleton in Aston Martin DB6

  • Piette François
  • 05 mei 2011
  • 267 weergaven

Tenzij je de afgelopen maanden op de planeet Jupiter verbleef, kon je moeilijk voorbij aan het huwelijk van prins William en Kate Middleton op vrijdag 29 april 2011. Tijdens de fel gemediatiseerde trouw stonden niet alleen gekroonde hoofden en beroemdheden in de schijnwerpers maar ook de Aston Martin DB6 Vantage Volante. We blikken even terug op deze bijzondere auto.

Geschenk van de koningin 

In 1970 kreeg prins Charles voor zijn 21ste verjaardag een prachtig geschenk van koningin Elisabeth: een gloednieuwe Aston Martin DB6 Volante. Sindsdien is de auto binnen de koninklijke familie gebleven. Achter het stuur van de DB6 doorkruiste Charles de bochtige wegen van het Britse platteland aan de zijde van Diana en later Camilla. Voor het prinselijke huwelijke leende Charles de sleutels aan de jonge tortelduifjes, die met de Britse sportwagen paradeerden in de straten van Londen. Nogal komisch is de L op het radiatorrooster, het symbool van een leerling-bestuurder. De nummerplaat achteraan JU5T WED (pas gehuwd) is zeer toepasselijk. Wel een beetje blingbling voor zo'n nobele familie ...

James Bond

Vooral dankzij de befaamde geheim agent James Bond zijn de Aston Martins van de reeks DB4/5/6 zo bekend en wordt er zo hard naar gezocht. Terwijl 007 met een DB5 reed, staat in de prinselijke garage een DB6. Dit model werd geproduceerd tussen 1965 en 1970 en nam de mechaniek over van zijn bekende voorganger, de DB5. Onder de motorkap ligt een zescilinder-in-lijn met een cilinderinhoud van 4 liter en een dubbele bovenliggende nokkenas. De normale versie leverde op papier 282 pk, de Vantage 325 pk. Indrukwekkende cijfers in die tijd, maar wel iets te optimistisch. In de praktijk mag je er een vijftigtal paarden van aftrekken. Aston Martin leverde twee transmissies: een manuele vijfbak of een automaat met drie verhoudingen. De historische naam Volante betekent dat het om een cabriolet gaat.

Rijden op wijn

Het is moeilijk om het milieu te promoten achter het stuur van een bolide die vlot 15 tot 25 liter super 98 drinkt per 100 kilometer. Daarom liet prins Charles enkele aanpassingen doorvoeren. De motor draait niet op benzine maar op alcohol. Of om precies te zijn: op bio-ethanol gedistilleerd uit de overschotten van de koninklijke wijn. Een symbolisch gebaar voor het milieu, want de prins legt jaarlijks maar 300 tot 500 kilometer af achter het stuur van deze Engelse schone.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De Maserati GranTurismo Folgore in 7 cijfers

De Maserati GranTurismo Folgore in 7 cijfers

Dit is de eerste elektrische Maserati in de geschiedenis van het merk. Tijd om samen de belangrijkste technische karaktertrekken te overlopen.

Van deze Ford GT LM Edition zullen er slechts 20 gebouwd worden

Van deze Ford GT LM Edition zullen er slechts 20 gebouwd worden

Een laatste speciale editie voor de productie van het model stopt.

Vergeten concept: Opel GT/W, rotatiemotor en rock star-looks!

Vergeten concept: Opel GT/W, rotatiemotor en rock star-looks!

Hoewel de eerste generatie van de Opel GT veel betekend heeft voor het imago van Opel, kwam er nooit echt een opvolger. En toch heeft dat niet veel gescheeld!

Alpine A110 R Fernando Alonso, door hem zelf afgesteld

Alpine A110 R Fernando Alonso, door hem zelf afgesteld

De wereldkampioen Formule 1 heeft zijn eigen ‘touch’ gegeven aan de meest radicale A110.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

De SUV met de ster op de neus is één van de weinige elektrische modellen die tot 7 passagiers kan vervoeren! Maar volstaat dat om zijn eerder stevige tarief te rechtvaardigen?

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,9 /5 Test: Audi RS 4 en RS 5 Competition, meer karakter!

Test: Audi RS 4 en RS 5 Competition, meer karakter!

Onder andere dankzij een herwerkte ophanging, klank en differentieel, zijn de RS 4 en de RS 5 nu beklijvender dan ooit!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de BMW M3 Touring

Zoveel kost de BMW M3 Touring

BMW vraagt net geen 100.000 euro voor de basisuitvoering, maar dan kan je ook nog in de optielijst duiken...

Toekomstige klassieker: Alfa Romeo 156, de diva!

Toekomstige klassieker: Alfa Romeo 156, de diva!

Na een hoekige en wat lomp ogende 155 knoopte Alfa Romeo met de 156 in 1997 opnieuw aan met de traditie van sensuele lijnen! Zijn design, uit de pen van Walter da Silva, weet ook vandaag nog te verleiden en het model wordt beschouwd als een ‘grand cru’ voor het merk! Ga ervoor, want hij is nog betaalbaar! Maar waar moet je op letten?

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Het aantal laadpalen van het Amerikaanse merk dat voor iedereen toegankelijk is, is bijna even hoog als dat van het aantal installaties van Ionity of Fastned!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km