Renault en Nissan begraven de strijdbijl

De alliantiepartners hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten die evenwichtiger is.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 31 januari 2023
  • Sector

Renault en Nissan vormen al sinds 1999 een alliantie, waartoe sinds 2016 ook Mitsubishi behoort. Destijds was het een manier om Nissan te redden uit financieel zwaar weer, maar twee decennia later vond Nissan dat de machtsverhoudingen niet meer eerlijk verdeeld waren. Renault bezit immers 43,4% van de aandelen met stemrecht van Nissan, terwijl Nissan slechts 15% van Renault in handen heeft, zonder stemrecht. Dat leidde de afgelopen jaren tot stevige interne discussies.

Evenwaardig stemrecht, nieuwe projecten

Die situatie wordt met een nieuwe overeenkomst tussen de twee merken rechtgetrokken. Zo zal Renault zijn aandeel in Nissan verlagen tot 15% en krijgen beide bedrijven voor 15% stemrecht bij elkaar. Renault zal de overtollige 28,4% van zijn Nissan-aandelen om te zakken tot 15% echter niet meteen verkopen, “om economische redenen”, maar ze voorlopig storten in een Franse trust. Op die manier verlaagt het zijn stemrecht meteen tot 15%. Wanneer de waarde van de Nissan-aandelen genoeg gestegen is, zal de trust de aandelen verkopen en de opbrengst uitkeren aan Renault.

Op praktisch vlak zouden de merken samen nieuwe projecten opstarten, met onder andere een betere samenwerking op het vlak van voertuigen en technologieën, met name in de groeimarkten Latijns-Amerika en India, en ook in Europa. Nissan investeert daarbij in Ampere, de afdeling van Renault die zich focust op elektrische energie en software. Alles moet wel nog goedgekeurd worden door de raden van bestuur van beide merken.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Volkswagen Polo G40: vergeten sportieveling met trompet!

Een grote compressor in een kleine Polo? Dat klinkt als een verleidelijk recept, en het bewijst dat de Volkswagen-groep – met een klein duwtje in de rug – weldegelijk een echte funauto kan bouwen!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km