Reportage: 1.000 km met de BMW i4

Opnieuw steken we het Kanaal over en trekken we naar Oxford met een elektrische auto. Maar onze ervaringen zijn wat anders dan de vorige keer...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 07 maart 2022
  • Elektrisch
  • 17.663 weergaven

In tegenstelling tot de vorige keer maakten we de oversteek nu niet met de VW ID.4, maar wel met een BMW i4. De Beierse autobouwer geeft aan dat die dankzij zijn batterij van 84 kWh tot 590 km ver geraakt. Daarmee kunnen we van Brussel naar Oxford zonder te moeten stoppen! In theorie althans, want in de praktijk startte de reis niet optimaal.We zijn al beter voorbereid gestart…

Voor het vertrek moesten we nog enkele verplaatsingen doen, dus tegen dat iedereen aan boord zat, beschikte de i4 nog maar over 76% en een rijbereik van 344 km. Oxford bereiken in één ruk zal dus niet voor vandaag zijn. Maar geen paniek, de Eurotunnel ligt op 229 km rijden. Zoals we eerder al konden vaststellen, daalt het rijbereik aan een snelheid van 120 km/u sneller dan de kilometers op de GPS. Bij aankomst in Calais heeft de i4 nog maar 20% of 85 km over. Gelukkig zijn er laadpalen in de haven. 

Van de ene emotie in de andere

4 plekken zijn er voorzien voor elektrische auto’s, maar er zijn maar 2 CCS-kabels. Niet geweldig. Erger nog: ze werken allebei niet! Gelukkig is de eerste laadplaats op Britse bodem een Ionity. Eens gekoppeld, toont die zijn doeltreffendheid. De i4 haalt meteen een laadvermogen van 160 kW! Dat vermogen blijft niet continu op dat niveau, maar haalt wel voortdurend 100 kW. Na een passage in de winkel, stijgt het batterijniveau van de Duitser van 15% naar 61%!

Aan hoge snelheid voltanken! 

Vervolgens komen we aan bij onze traditionele stopplaats op de snelwegparking van Cobham, ten Zuiden van Londen. Wanneer we de auto inpluggen bij het Ionity laadstation, toont de boordcomputer een laadpercentage van 38%. Opnieuw haalt het laadstation een hoog vermogen, en dat terwijl alle laadpalen tegelijkertijd in gebruik zijn! Na een bliksemstart van 170 kW stabiliseert het laadvermogen op 100 kW, om uiteindelijk te dalen naar 50 kW wanneer de batterij voor 80% vol is. Ondanks een korte pauze vertrekt onze Beier met een batterij die voor 93% opgeladen is.

De rest van het traject verloopt zonder problemen. Na 6u en 500 km rijden, toont de BMW een gemiddeld verbruik van 19,6 kWh/100 km, 72% batterij en een resterend rijbereik van 351 km. Terwijl dit eerste deel van de reis al opmerkelijk is, weet de i4 tijdens de terugreis pas echt te schitteren!

Snelle terugrit

Helemaal opgeladen voor de terugrit, toont de boordcomputer een autonomie van amper 419 km… Dat is nog steeds meer dan genoeg om Folkestone te bereiken. Zoals we eerder al zagen, zijn snelheidsbeperkingen goed. Eens aangekomen bij de Eurotunnel, na 227 km rijden zonder te stoppen, heeft de i4 nog 47% en 211 km rijbereik. Goed gedaan! Opnieuw een korte pitstop, met een snelle passage bij de douane en een toiletbezoek, zorgt ervoor dat het batterijniveau stijgt naar 63%.

In Frankrijk vragen we de GPS om ons recht naar huis te gidsen, 220 km verderop. En dan, verrassing! Er verschijnt een bericht: "onvoldoende autonomie voor de resterende reis. Wil je opladen? Vreemd, de i4 geeft nog 287 km aan.


Onze Duitser vraagt om een stop van 5 minuten bij het station Ionity (ja, alweer) in de buurt van Froyennes-sud aan de Belgische grens. We gehoorzaamden en dankzij weer een indrukwekkend laadvermogen van 208 kW duurde het niet lang voor we genoeg bereik hadden om thuis te geraken. Bij thuiskomst is er net geen 20% batterijlading over en bedraagt het gemiddelde verbruik iets meer dan 20 kWh/100 km.


Hoeveel heeft het gekost? 

De tarieven zijn sinds onze vorige reis niet veranderd: opladen aan de Eurotunnel is gratis, terwijl Ionity €0,83/kWh en €0,42/kWh met een abonnement rekent in het VK en €0,69/kWh en €0,35/kWh met een abonnement in België. Omdat we op de heenreis niet konden profiteren van het gratis opladen bij de Eurotunnel, zal deze reis ons meer gekost hebben dan die in de ID4 of de Mustang Mach E. Maar de tarieven zijn nog steeds redelijk.

"Tijd is geld". En vanuit dat oogpunt kostte deze reis ons weinig! In totaal duurde het 50 minuten om te laden op de heenweg en maar 20 minuten op de terugweg! En dat is inclusief de paar minuten die het kostte om in Folkestone door de douane te gaan, elektrische auto of niet. Alles bij elkaar namen we ongeveer een uur pauze voor een reis die een halve ronde van de klok kostte! Een eerder indrukwekkende verhouding!


Slechts één kleine uitschuiver...

Er is niet veel dat je ervan weerhoudt om een lange elektrische trip te maken. Als de laadpalen niet buiten gebruik zouden zijn, zoals het geval was aan de Franse kant van de Kanaaltunnel... En dan moet ook niet iedereen tegelijkertijd willen opladen. We hoefden niet te wachten op een plaats bij het Ionity-station in Cobham, maar we namen wel de laatste vrij plek in! Toen we er weer vertrokken, stonden er auto's te wachten op een vrije plek om te laden. Dus we zouden geen nee zeggen tegen een paar extra oplaadpunten. Tenzij Tesla zijn netwerk verder openstelt voor concurrentie natuurlijk...


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

Het model komt al in 2023 op de markt.

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Vind je de luxueuze SUV van Bentley wat te klein? Weet dan dat je hem voortaan ook kan bestellen in EWB-versie, met verlengde wielbasis...

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Hoewel Volkswagen heel wat liefhebbers kent, wordt de Gol over het hoofd gezien door verzamelaars. Waarom brak deze auto bij ons nooit door? En wat is het precies?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

Officieel houdt Mercedes de lippen stijf op mekaar, maar volgens Hagerty werd deze 300 SLR ‘Uhlenhaut’ per opbod verkocht.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Iedereen zet in op elektrificatie, zelfs de meest extreme offroaders. Maar is de combinatie van een 4x4 met een plug-in hybride aandrijving echt een geslaagde cocktail?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

Een door Bertone getekende coupé die ruim genoeg is voor 4 mensen en hun bagage, en dat voor minder dan 3.000 euro? Ja dat kan, en ook als cabrio is deze Opel Astra G betaalbaar: voor minder dan 5.000 euro heb je al een mooi exemplaar.

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km
€ 11.200
2014
101.631 km