Reportage: daktenten, modern nomadisme!

Zin in avontuur? Dan is een daktent een oplossing die je misschien wel zal liggen. Wij hebben de formule voor je uitgetest.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 27 mei 2022
  • Divers
  • 6.363 weergaven

Als meer betaalbare en compacte alternatieven voor grote campers kennen ingerichte compacte bestelwagens zoals de Volkswagen California een groeiend succes. Een segment dat trouwens nog uitgebreid zal worden (met onder andere een aanbod bij Dacia en Hyundai). Maar dé trend van het moment bij liefhebbers van avontuur is de daktent! Een tent die je op de dakdragers van je auto bevestigt en die makkelijk open te plooien is wanneer je op je kampeerplek aankomt.

Hard of soepel?

Er zijn twee grote stromingen bij de daktenten: die met een harde schaal en die met een zachte buitenkant. Soft-shell tenten bieden over het algemeen plaats aan meer personen (opengeplooid steken ze uit voorbij het dak van het voertuig), zijn soms uitgerust met een luifel en zijn over het algemeen betaalbaarder. Hard-shells kunnen in een oogwenk worden opgeklapt, zodat ze ideaal zijn voor 'overlanding' (safari-achtige avontuurlijke vakanties). En omdat ze niet over het voertuig hangen, kunnen ze ook in krappe omgevingen gebruikt worden.

Niet te zwaar?

Voordat je een daktent bestelt, moet je nagaan wat het maximumgewicht is dat op de dakdrager van je auto is toegestaan. Dat is meestal ongeveer 75 kg voor een gewone personenwagen. Maar wees gerust: dat is het maximumgewicht in dynamische rijomstandigheden (remmen, bochten nemen, enz.). Om veiligheidsredenen mag de daktent tijdens het rijden dit gewicht niet overschrijden. Maar als de auto geparkeerd staat, kan je natuurlijk meer in de tent 'laden'. De daktent die we voor deze reportage gebruiken (een groot model) weegt 72 kg, dus je zal hulp nodig hebben om hem op je voertuig te monteren...


Heel makkelijk!

Maar daarna hoef je niet meer sterk of erg handig te zijn: het uitvouwen van een hard-shell daktent, zoals die waarover wij beschikten, is kinderspel. Je maakt simpelweg drie clips los, steekt de slinger erin en de tent staat in enkele ogenblikken recht. De ladder, die binnen in de schelp van de daktent bewaard wordt, wordt dan aan de zijkant van de tent bevestigd. Makkelijker kan niet. En je hoeft geen spanbanden vast te maken om de tent op zijn plaats te houden, hij zit perfect vast aan de dakrails. Vijf minuten nadat je je plek voor de nacht gevonden hebt, kan je al denken aan het aperitief! Magisch, niet?


Het opvouwen van de tent is nauwelijks ingewikkelder. Je doet gewoon het tegenovergestelde van bij het opzetten. Je moet er alleen voor zorgen dat het canvas niet onder de schelp blijft steken wanneer je die sluit.

Hoeveel kost het?

In ons geval is het een Subaru ‘branded’ tent, gemaakt door specialist ter zake Autohome (type Airtop), die op het dak van onze Forester gemonteerd is. Een tent die door de Japanse fabrikant rechtstreeks als accessoire wordt aangeboden. Maar natuurlijk zijn daktenten ook te vinden bij andere handelaars of online winkels. De prijzen variëren sterk, afhankelijk van de gewenste kenmerken, maar je moet grofweg rekenen op een bedrag tussen de € 1.500 en € 3.000 voor een soft-shell tent en tussen de € 2.500 en € 4.000 voor een tent met harde schaal.


Onmiskenbare voordelen

Een stevig budget dus. Toch biedt het gebruik van deze oplossing verschillende voordelen ten opzichte van een gewone tent. Behalve de snelheid van het opzetten en het feit dat hij niet te veel plaats inneemt in de koffer, is een daktent ook erg comfortabel in het gebruik. Je bent geïsoleerd van de grond (dus je kan bijvoorbeeld zelfs in hoog gras opstellen!) en beter beschermd tegen slecht weer (regen, modder of zelfs sneeuw voor de dappersten onder jullie...) en tegen insecten en dieren. Als je een goede plek vindt, is het uitzicht uit de zijramen meestal ook beter dan van op de grond.


Bovendien kan je, als je je daktent op een SUV of terreinwagen zet, ook op meer afgelegen plekken geraken dan met een gewone camper.

Comfortabel beddengoed

De meeste daktenten zijn ook uitgerust met een 'echte' matras. Die is veel comfortabeler dan een camping- of luchtbed. Bovendien wordt in dit geval de matras op een volkomen vlakke ondergrond gelegd. Het is moeilijk om een terrein te vinden dat helemaal vrij is van gaten, bulten, wortels of stenen om een gewone tent op te zetten als je in het wild kampeert. Door wiggen onder de wielen te gebruiken (of zelfs de hellingmeter van je auto als die ermee uitgerust is, zoals bij onze Subaru Forester het geval was!) kan je bovendien een bijna horizontale staanplaats maken, zelfs op een schuin aflopende ondergrond. Dat is ingewikkelder met een gewone tent...


Je ‘kamer’ kan ook gewoon blijven zoals hij is wanneer je van de ene stopplaats naar de andere verhuist. Je kan je kussens (als ze niet te dik zijn) en beddengoed tijdens de reis laten liggen. Ook dat is voor moderne nomaden heel praktisch!

 

Zie je een daktent wel zitten?

Overtuigd door de voordelen van een daktent? Ontdek dan hier het online aanbod van onze partner Bol.com:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen: de families Piëch en Porsche willen meer controle…

Volkswagen: de families Piëch en Porsche willen meer controle…

… en daarnaast ook meer macht bij Porsche.

MG 7, een elegante Chinese berline met verbrandingsmotor!

MG 7, een elegante Chinese berline met verbrandingsmotor!

Zal hij zijn weg naar Europa vinden? Dat komen we misschien te weten bij zijn officiële voorstelling op 17 augustus...

Lamborghini doet ons watertanden met de volgende Urus!

Lamborghini doet ons watertanden met de volgende Urus!

In een video die verwijst naar Pikes Peak laat Lamborghini een opgepepte versie van de Urus doorschemeren.

BMW 3 Reeks: terugblik op een saga in 7 generaties

BMW 3 Reeks: terugblik op een saga in 7 generaties

We nemen je mee op reis door de tijd, met meer dan 45 jaar BMW 3 Reeks als leidraad.

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

3,8 /5 Test: Nissan Ariya, modern elektrisch comfort

Test: Nissan Ariya, modern elektrisch comfort

VROOM.be kon een tijd geleden al rijden met de Ariya op een afgesloten circuit, maar nu gaan we ermee de openbare weg op. Worden de eerste indrukken bevestigd?

3,6 /5 Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze bureaustoel werd ontworpen door Mercedes-AMG

Deze bureaustoel werd ontworpen door Mercedes-AMG

Een rivaal voor het "The Rival Rig" concept dat BMW ontwikkelde.

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 22.990
2022
2.720 km

Benzine, Automaat

€ 29.999
2021
24.756 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km