Reportage: Jaguar, reis door de tijd

Ter gelegenheid van de Historische Grote Prijs van Zolder en de 60ste verjaardag van de E-Type liet Jaguar ons proeven van zijn toekomst, heden en, vooral, zijn verleden. En wat voor een verleden heeft dit merk…
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 23 augustus 2021
  • Divers

Reportage: Jaguar, reis door de tijd

Jaguar is zo’n constructeur met een lange geschiedenis vol hoogtes en laagtes. Het ene moment scheert het hoge toppen, het volgende flirt het met het bankroet, en dan herhaalt de cyclus zich. Doorheen de jaren heeft het merk zichzelf telkens opnieuw moeten uitvinden. En dat zal ook in de nabije toekomst zo zijn. Met de komst van Thierry Bolloré aan het hoofd hoopt de Britse autobouwer een aantal reuzensprongen te kunnen maken, tegelijk de wereld van de luxe en de elektriciteit in. Jawel, Jaguar gaat de degens kruisen met Bentley en Rolls-Royce, met een puur elektrisch gamma vanaf 2025.

Bewogen heden

Reportage: Jaguar, reis door de tijd

Over die elektrische toekomst weten we helaas nog maar heel weinig, dus maken we van de gelegenheid gebruik om naar de huidige toestand te kijken. Vandaag wordt dat op het prachtige circuit van Zolder belichaamd door de F-Type Heritage 60 Edition, die de 60ste verjaardag viert van wat volgens Enzo Ferrari “de mooiste auto ter wereld” was. Zijn kleurencombinatie is uniek en alle badges verwijzen nog meer naar de verwantschap met zijn illustere voorganger. De V8 is dan weer echt die van de huidige F-Type: zijn gorgelende stem laat niemand onverschillig.

Wat een verzameling…

Reportage: Jaguar, reis door de tijd

Maar we moeten erkennen dat deze nochtans ongelooflijke auto maar een bleek figuur slaat naast zijn legendarische voorvaders. De ene is al mooier dan de andere, maar twee ervan hebben ons echt betoverd. Ondanks zijn donkere kleur kan je niet anders dan onmiddellijk aangetrokken worden door de prachtige E-Type van de eerste generatie, waarvoor dit feestje vandaag is georganiseerd.

“De mooiste auto ter wereld”

Reportage: Jaguar, reis door de tijd

Dit exemplaar is op zijn minst bijzonder. Heel de mechaniek is door een ambachtsman herwerkt om de betrouwbaarheid op punt te zetten, maar het koetswerk en het interieur zijn in oorspronkelijke staat gebleven. Wanneer je instapt, wordt je neus overspoeld door de geur van hout en leder. De verouderde stoelen verwelkomen ons als een oude divan. Met dat verschil dat je hier bijna op de grond zit en niet in een salon.

Reportage: Jaguar, reis door de tijd

Ondanks zijn leeftijd is nog geen enkele van de 265 paardjes van zijn zescilinder weggelopen. Ze zijn absoluut van de partij om ons te doen genieten wanneer ze hun ongelooflijke melodie uitzingen terwijl je in de toeren klimt. Geloof ons, dit oudje kan de benen nog strekken. Zijn eigenaar, die hem al meer dan 10 jaar elk weekend van stal haalt, deinst er niet voor terug om er de pees op te leggen.

En het hoogtepunt van het spektakel is…

Reportage: Jaguar, reis door de tijd

De E-Type is een fantastische auto, die generaties van liefhebbers heeft getekend, maar de echte ster van deze verzameling is zonder de minste twijfel de C-Type. Van deze voorvader van de Britse sportwagen zijn maar zo’n 50-tal exemplaren gebouwd. Net zoals zijn jongere stalgenoot brengt dit exemplaar maar weinig tijd in de garage door. Het koetswerk vol stickers die verwijzen naar deelnames aan legendarische races is daar een getuige van. Vandaag is geen uitzondering, want hij is niet in Zolder voor een figurantenrol. Zijn eigenaar kent hem als zijn broekzak en aarzelt niet om hem tot het uiterste te drijven. Dat dit stuk geschiedenis ten volle wordt benut, verwarmt ons hart.

Reportage: Jaguar, reis door de tijd

Zodra je instapt, komt de hitte van de motor je tegemoet terwijl je zit op kleine stukjes leder zonder gordels. En zonder een grammetje veiligheid, om eerlijk te zijn. We moeten ons vertrouwen schenken aan de coureur, die gelukkig voor ons weet wat hij doet. Maar was iedereen vroeger zo onbesuisd? Een auto als deze temmen moet destijds toch een stevige dosis moed (of waanzin?) vereist hebben die respect afdwingt.

Wordt de toekomst even emotioneel?

Reportage: Jaguar, reis door de tijd

We mogen gerust stellen dat deze dag ons allerlei prikkels heeft gegeven. In de eerste plaats met geuren, bij het instappen in die zo goed bewaarde interieurs. Bovendien geeft het verouderde leder van de stoelen en het houtwerk een unieke toets. Wanneer dan de motoren worden gestart, worden je oren volop bestookt. Al die sensaties komen samen in een emotionele cocktail wanneer je achter het stuur plaats neemt. Zullen de Jaguars van 2025 ons even sterk in beroering kunnen brengen? Dat kunnen we pas vertellen wanneer het zo ver is… Maar het merk kent in elk geval een sterk voordeel: een rijk verleden om inspiratie uit te putten.

Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Peugeot 208 Rallye: de looks heeft hij, de rest moet je zelf doen

Peugeot 208 Rallye: de looks heeft hij, de rest moet je zelf doen

Een Zwitserse Peugeot-dealer heeft de 208 uitgebracht die we allemaal willen: de 208 Rallye, als eerbetoon aan de 205 en 106 Rallye van weleer. Alleen ontbreekt er nog een stap of twee.

Tesla Cybertruck: 755 km autonomie en 0-100 km/u in 2,7 s

Tesla Cybertruck: 755 km autonomie en 0-100 km/u in 2,7 s

De eerste Cybertrucks zijn eindelijk van de band gerold in de Gigafactory in Texas en aan klanten overhandigd! Een elektrische pick-up die veel van de beloften van 4 jaar geleden nakomt, maar niet allemaal...

Lotus onthult een nieuwe supercharger

Lotus onthult een nieuwe supercharger

De snelladers van Lotus halen een laadvermogen tot 450 kW!

Renault 5 E-Tech: 400 km autonomie en 25.000 euro

Renault 5 E-Tech: 400 km autonomie en 25.000 euro

De Renault 5 E-Tech wordt op 26 februari voorgesteld met een autonomie van 400 km en een batterij van 52 kWh. Een kleiner pakket van 40 kWh moet later een vanafprijs van 25.000 euro mogelijk maken.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km