Reportage: Mercedes EQS, meer dan 600 km op één batterijlading?

De autobouwer met de ster kondigt aan dat het mogelijk is om 729 km af te leggen met de 450+ versie in deze reportage. Dat wilden we toch zelf checken...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 18 januari 2022
  • Elektrisch
  • 11.581 weergaven

Onze bolide vandaag is de Mercedes EQS 450+, waarvan het rijbereik schommelt tussen de 631 en 729 km. Onze missie is om te checken of het echt mogelijk is om meer dan 600 km af te leggen zonder ionen bij te moeten laden in de batterij. Om dat te doen, zetten we koers naar de kust, met vertrek van aan de Total snellaadpaal op de snelwegparking in Nijvel. Voor 100% opgeladen toont de berline een rijbereik van 662 km voor hij terug geladen moet worden. Op naar de kust!


Rijdend paleis

Voor dit eerste gedeelte van ons traject nemen we de snelweg, waarr de EQS uitblinkt! Wat zit je goed in deze stille, luxueuze cocon, kijkend naar het gigantische drievoudige scherm met een breedt van 141 cm! Met de cruise control ingeschakeld tikken de kilometers weg met een ongezien gemak, misschien met iets teveel gemak trouwens… de kilometers van de autonomie tikken iets sneller weg dan de kilometers op de navigatie!


Gulziger dan verwacht

En zo komen we aan bij onze eerste stop. Na 159 km, waarbij we gemiddeld 22,2 kWh/100 km verbruikten, zit er nog 67% en 405 km autonomie in de batterij. We zullen inventiever moeten zijn om verder dan 600 km te komen zonder op te laden... We trekken weer op pad, maar deze keer niet via de snelwegen!


Vergeet de snelweg

Het is geen verrassing dat onze bolide even stil en comfortabel is op de hoofd- en andere kleine wegen. Enkel het landschap verandert, wat niet onaangenaam is. Na in totaal iets meer dan 400 km rijden we langs Brussel, maar de EQS geeft nog minder dan 100 km rijbereik aan... We beslissen om te gaan voor het FastNed laadstation in Everberg om niet het risico te lopen om leeg te rijden. Everberg is nog ongeveer 50 km rijden en we vermijden nog steeds de snelweg om er te geraken.


Dag schildpad!

De laatste kilometers duurden op zijn zachtst gezegd een eeuwigheid... Nog enkele tientallen kilometers van onze eindbestemming, toont onze Duitse auto "battery low" en begint het beschikbare vermogen af te nemen. Vervolgens verschijnt er een schildpad op het scherm die ons weinig vertrouwen inboezemt, we hebben nog minder dan 5% over en we zijn er nog steeds niet... Aan 80 km/u over het kleine stukje snelweg dat nodig is om het laadstation te bereiken, halen we onze bestemming. Hallelujah! Nog maar 1 % batterijniveau over en amper 4 km rijbereik!

Toch een hele prestatie...

In het totaal reden we 451 km om de batterij van 100 naar 1% te brengen. OK, we halen de beloofde 600 tot 700 km autonomie niet, maar vergeet niet dat de buitentemperatuur tijdens onze reis amper hoger was dan 0 °C. En we weten dat elektrische auto's niet van lage temperaturen houden... Bovendien reden we niet veel in een stedelijke omgeving, een omgeving waar elektrische auto's wel van houden, omdat ze er vaak kunnen regenereren tijdens het remmen.

Een grote mus

Maar uiteindelijk maakt het niet uit waar we reden, want de EQS verbruikte gemiddeld amper meer dan 22 kWh/100 km. Dat is iets meer dan Mercedes beweert, maar minder dan wat we haalden met de Ford Mustang Mach-E of een Volkswagen ID.4 tijdens vergelijkbare ritten! Met beide SUV's reisden we in warmere temperaturen en ze wegen bijna 400 kg minder! Een mussendorst dus.

Uiteindelijk kwamen we met de Amerikaan en de Duitser uit Wolfsburg in de buurt van de 300 km voor het batterijniveau in het rood ging. In de EQS haalden we moeiteloos 400 km. De 107,8 kWh batterij maakt dus een groot verschil. En dan is er nog het opladen...

Het laden

200 kW is de theoretische maximumpiek die de EQS kan halen bij het laden. Gelukkig kan de laadpaal op onze eindbestemming tot 300 kW leveren! En de cijfers zijn indrukwekkend: al na 5 minuten geeft de boordcomputer 14% aan bij een constant laadvermogen van 138 kW. 10 minuten later zitten we op 36% voor een bereik van ruim 200 km. Het zou ons minder dan een uur gekost hebben om de EQS volledig opnieuw op te laden, wat precies de door Mercedes geschatte tijd is.


Tot binnenkort?

Is 600 km in EQS zonder te hoeven laden echt mogelijk? Dat konden we helaas niet verifiëren, maar dat weerhoudt de Duitse auto er niet van de meeste van zijn beloften na te komen, vooral op het vlak van laden. Nu moeten we het alleen nog eens proberen bij warmer weer, niet?


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische auto's zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Deze Vision 357 viert 75 jaar Porsche 356

Deze Vision 357 viert 75 jaar Porsche 356

De designstudie vloeide uit de pen van Michal Maurer, Vice President Style bij Porsche. VROOM.be kon hem enkele vragen stellen.

Nu al elektrische Renaults R4 en R5 in Frankrijk

Nu al elektrische Renaults R4 en R5 in Frankrijk

De autobouwer biedt in samenwerking met het Franse R-Fit retrofit-kits aan voor zijn klassiekers. Je kan er binnenkort zelfs één kopen voor de Twingo van de eerste generatie.

Audi Activesphere concept: op avontuur in het elektrische tijdperk

Audi Activesphere concept: op avontuur in het elektrische tijdperk

Audi stelt het ondertussen al vierde lid voor van zijn ‘Sphere’ concept car-familie. Dit keer in de vorm van een cross-over coupé, aangepast aan vrijetijdsbestedingen waarvoor je ruimte nodig hebt.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
30.000 km

Benzine, Automaat

€ 34.490
2021
21.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km