Reportage: V2L, is dat praktisch, elektriciteit onderweg?

In theorie kan een elektrische auto met V2L-functie praktisch zijn. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 21 juni 2022
  • Elektrisch
  • 5.141 weergaven

Dankzij de opkomst van de elektrische auto kunnen we verschillende soorten reportages maken. Snelladen tijdens lange afstanden naar Duitsland of Engeland bijvoorbeeld, een zo groot mogelijke afstand afleggen met één enkele laadbeurt, opladen aan het Tesla-netwerk met modellen van de concurrentie, snelladen vergelijken aan laadpalen van verschillende netwerken, enz. Dit keer testen we een functie die op steeds meer elektrische modellen aanwezig zal zijn: V2L. Dat is de mogelijkheid om een extern elektrisch apparaat te voeden met de stroom in de batterij van een voertuig. 

Vehicle-to-load

We testen het met de eerste mainstream elektrische break: de MG 5. In dit geval is het model standaard V2L-compatibel, maar dat is niet altijd het geval. Op de nieuwe Kia e-Niro, bijvoorbeeld, moet je € 1.500 extra betalen bij de instapversies.Om deze functie te gebruiken, is er soms een 220-volt stopcontact direct aan boord van het voertuig voorzien. Vaak moet je het apparaat echter rechtstreeks op de externe laadpoort van het voertuig aan te sluiten. Dat is het geval met MG: een in een etui geleverd accessoire wordt in de laadpoort gestoken en heeft aan het andere uiteinde de vorm van een stekkerblok.

'Beperkt' vermogen

Afhankelijk van het voertuig varieert het toegestane maximumvermogen. Op de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 kan bijvoorbeeld tot 3.600 W afgetapt worden. In het geval van onze MG5 moeten we het doen met 2.200 W. Dit kan heel praktisch zijn als ver weg van alles elektriciteit nodig hebt...

Test nummer 1: de laptop

Zo kan je bijvoorbeeld de batterij van je camera opladen op vakantie of je laptop van stroom voorzien als je op verplaatsing bent voor het werk. Concreet wordt het V2L-accessoire in de oplaadpoort van het voertuig gestoken, de stekker van de computer wordt in het stopcontact en dan kies je voor het "ontladen" van de batterij van het voertuig via het aanraakscherm. Omdat de voeding van de laptop slechts 65 W vraagt, werkt het uiteraard zonder probleem...

Voor de veiligheid kan je trouwens een limiet instellen voor de ontlading van de batterij van de auto, om zeker te zijn dat je nog genoeg elektronen in de batterij van je auto hebt om weg te rijden... Maar gezien de batterijcapaciteit heb je genoeg marge. Met een 83% volle batterij en een ontladingslimiet van 50% kondigde onze MG5 ‘Long range’ (61,1 kWh) aan dat we de computer 17 uur konden laten opladen.

Praktisch gezien hadden we voor dit soort gebruik graag een 220 volt stopcontact rechtstreeks in het interieur gehad (zoals bijvoorbeeld in de Hyundai Ioniq 5 het geval is). Gelukkig scheen de zon tijdens ons kleine experiment, maar het is moeilijk voor te stellen dat we de stekkerdoos buiten in de regen aangekoppeld laten, met onze computerkabel door een halfopen raam…

Test nummer 2: het klopboor

Dit is minder een probleem als je een handgereedschap gebruikt voor klussen buitenshuis... De technische fiche van onze klopboormachine vermeldt dat hij een vermogen heeft van 750 W. En ook in dit geval werkte de voeding zonder problemen, zelfs na verschillende intensieve tests.

Test nummer 3: de waterkoker

Omdat de MG5 uitgerust is met dakdragers, hadden we onze nomadische kampeerervaring met een daktent kunnen overdoen. De V2L functie zou heel praktisch geweest zijn om 's morgens koffie te zetten of een thee te maken! Met dit soort apparaat zitten we echter dicht bij de door de MG5 toegestane limiet, want onze waterkoker kondigt een vermogensbereik tussen 1.850 en 2.200 W aan.

De test was echter net zo overtuigend: het water kookte binnen een paar minuten. Het enige verschil met onze zuinigere verbruikers is dat de geschatte gebruiksduur van de auto met dezelfde gebruikslimiet daalde tot iets minder dan 8 uur. Maar ook zo blijft er nog genoeg tijd over om heel wat liters water te koken…


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Het doek valt voor de BMW i3

Het doek valt voor de BMW i3

De pionier voor elektrische mobiliteit bij het merk uit München moet plaats maken voor nieuwe BMW- en Mini-modellen.

10 jaar MQB bij Volkswagen

10 jaar MQB bij Volkswagen

Het modulaire platform is een succesrecept voor de groep en vormt de basis voor een groot aantal modellen.

Polestar denkt aan een productieversie van zijn Concept O2!

Polestar denkt aan een productieversie van zijn Concept O2!

Thomas Ingenlath heeft zich positief uitgelaten over de elektrische roadster! Maar hij heeft ook wat bedenkingen...

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

De sprankelende Juke erft de ‘complexe’ aandrijflijn van zijn Franse neefje, de Captur. Complex, ja, maar hij laat zich probleemloos temmen!

3,7 /5 Test: Toyota bZ4X, geruststellen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

3,2 /5 Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Ford heeft de Volkswagen Caddy naar eigen smaak herwerkt om hem aan te bieden als Tourneo Connect. Een gezinstransporter met 7 plaatsen op een moderne, praktische en comfortabele basis.

3,6 /5 Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Het design van de Franse SUV evolueert naar een rijpere en soberdere stijl. Maar beschikt hij nog altijd over zijn sublieme ‘gewatteerde’ ophangingscomfort?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Deze Lotus Cortina en Lotus Elan zijn zonder twijfel enkele van de belangrijkste ‘wegmodellen’ uit de geschiedenis van Lotus. De twee exemplaren hebben de reputatie van het merk gemaakt!

Te koop: 3 prototypes van de Ferrari LaFerrari!

Te koop: 3 prototypes van de Ferrari LaFerrari!

Voor zijn veiling in Monterey heeft Mecum Auctions 3 ontwikkelingsprototypes van de LaFerrari gevonden! Elk exemplaar vertegenwoordigt een belangrijke fase in de ontwikkeling van de hypercar van het merk met het steigerende paard.

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

De nieuwe generatie van de uitsluitend geëlektrificeerd aangedreven Kia is er. Maar tegen welke prijs?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Automaat

€ 29.999
2021
24.756 km

Benzine, Manueel

€ 20.900
2018
54.490 km