Reportage: we ontdekken de nieuwe blik van Porsche!

Het Duitse merk had voor ons een nachtelijke afspraak geregeld om zijn nieuwe verlichtingstechnologie te ontdekken. En die wordt stukje bij beetje toegepast op het volledige gamma van Porsche.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 12 december 2022
  • Toekomst

Sinds de 918 heeft Porsche een nieuwe lichtsignatuur, bestaande uit vier elementen die opgesteld staan rond een centrale lens. Deze signatuur is nu terug te vinden op het hele gamma, van de 911 tot de Cayenne. Maar dat verandert in de toekomst. Porsche nodigde ons uit in Weissach om zijn nieuwste verlichtingstechnologie te ontdekken en te testen!

4 elementen, zowel overdag als 's nachts

Met zijn nieuwe technologie, die de naam HD-Matrix krijgt, neemt Porsche afscheid van het centrale element in zijn koplampen en versterkt het zijn lichtsignatuur met 4 elementen, zowel overdag als 's nachts! En versterken is een understatement! Elke koplamp bevat immers in het totaal 32.780 LED's! 16.384 in elk van de twee onderste delen en 6 in de bovenste elementen. Een speciale opstelling waarmee het merk nieuwe functies kan ontwikkelen. 

Tal van toepassingsmogelijkheden

Door informatie te gebruiken die voornamelijk afkomstig is van de centrale camera, maar ook van het onderstel, de navigatie en de optionele infraroodcamera, is deze technologie bijzonder efficiënt. Behalve dat de verlichting de weg volgt, detecteert het systeem andere voertuigen heel precies om ze niet te verblinden. Op de snelweg zorgt het ook voor extra verlichting van de rijstrook waarop je rijdt en geeft het bij wegwerkzaamheden de exacte breedte van de auto, inclusief spiegels, op de grond weer. Handig bij het inhalen van een vrachtwagen.Goed verlicht!

Al deze functies konden we in de praktijk ontdekken! Natuurlijk zorgen de 32.780 LED's voor een uitstekende verlichting! De functionaliteiten voor op snelwegen zullen de ogen zeker minder vermoeien tijdens lange ritten. Maar het meest opvallende is de breedte van de lichtbundel, die het zicht aanzienlijk vergroot.Binnenkort op het hele gamma, te beginnen met een SUV…

Porsche heeft deze HD-Matrix technologie natuurlijk niet ontwikkeld om voor één model te gebruiken. De 4 lichtelementen kunnen op verschillende manieren worden geplaatst en toch dezelfde functionaliteiten bieden, van de 911 tot de Cayenne! Het is meer dan waarschijnlijk dat we de eerste toepassing van deze technologie zullen terugvinden bij de facelift van de Cayenne, die in 2023 wordt verwacht.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Porsche? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Porsche-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Porsche 911 GT3 R Rennsport kost bijna een miljoen euro!

Porsche 911 GT3 R Rennsport kost bijna een miljoen euro!

Het is een zeer speciale reeks van de 911, waarvan er slechts 77 exemplaren worden gebouwd.

Onze 5 favoriete details van de Lexus RZ 450e

Onze 5 favoriete details van de Lexus RZ 450e

Lexus, de onbetwiste referentie op het gebied van hybride technologie, zet zijn stekkeroffensief voort met een eerste exclusief elektrische SUV: de RZ 450e. Hier zijn de 5 dingen die we het leukst vonden tijdens onze uitgebreide test.

Mazda 2 Hybrid: iets minder Toyota

Mazda 2 Hybrid: iets minder Toyota

De Japanse stadswagen krijgt een facelift om zich meer te onderscheiden van zijn tweeling van Toyota, maar ook om zijn technologie te vernieuwen.

Unieke Saab 900 Turbo in voorbereiding

Unieke Saab 900 Turbo in voorbereiding

Deze creatie haalt zijn inspiratie bij de DTM-bolides van de jaren 1980.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km