Rivian in nauwe schoentjes

Nu Ford beslist om een deel van zijn aandelen te verkopen, duikt de aandelenkoers dieper.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 10 mei 2022
  • Sector

Het Amerikaanse Rivian leek bijzonder veelbelovend. Met zijn elektrische pick-up en SUV wist de start-up investeerders te overtuigen, waaronder Amazon en Ford. Maar auto’s op de weg krijgen blijkt moeilijker dan verwacht, ook al door de wereldwijde chip- en materiaalcrisis. Het bedrijf begon eind vorig jaar auto’s te leveren, maar bouwde er in het eerste kwartaal van dit jaar amper 2.553. Ford, dat het bijzonder goed doet met zijn elektrische F-150 Lightning, gaat ook niet samenwerken met het merk op productvlak. De totale productieverwachting van Rivian voor dit jaar werd gehalveerd tot 25.000 stuks.

Aandeelhouders niet blij

De beurzen reageerden negatief. De koers van Rivian daalde van het hoogtepunt van 179,5 dollar in november vorig jaar naar 30 dollar. Dat had ook zo zijn invloed op de grote aandeelhouders, zoals Ford dat in 2019 een half miljard investeerde in de start-up. Het waardeverlies op de investering zorgde ervoor dat de Amerikaanse autobouwer voor het eerste kwartaal een verlies moest aankondigen van 3,1 miljard dollar. Zonder de invloed van de Rivian-aandelen zou het 1,6 miljard dollar winst geboekt hebben.

Ford besliste daarop om zijn aandeel in Rivian af te bouwen. CNBC kwam te weten dat het 8 miljoen van zijn 102 miljoen aandelen van de hand deed. Die aankondiging deed het vertrouwen van beleggers kelderen, waardoor het aandeel verder in waarde daalde en gisteren afsloot op 22,78 dollar. Ook Amazon voelt de impact van Rivian op zijn resultaten, maar heeft eerder wel een bestelling geplaatst voor 100.000 elektrische bestelwagens van Rivian. Of Amazon ook de verkoop van aandelen overweegt, is niet duidelijk. Maar naast de aandelen van Ford, die verkocht worden via Goldman Sachs, zou ook JP Morgan Chase 15 miljoen Rivian-aandelen aanbieden van een voorlopig onbekende verkoper. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Rivian.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Na eerst de versie met de Nettuno-V6 te hebben onthuld, is de Maserati GranCabrio er nu ook als volledig elektrische Folgore.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km