5 redenen waarom je deze Alfa Romeo Tipo B P3 uit 1934 moet kopen

We zijn het er op de redactie roerend over eens: hadden we het geld, dan kochten we hem meteen. Veilinghuis RM Sotheby’s schat dat hij tussen € 3,6 en 4,6 miljoen euro moet opbrengen wanneer hij in februari in Parijs wordt geveild. En daar zijn vijf goede redenen voor.
  • Bervoets Wim
  • 29 december 2016

1. De P3 is de eerste echte éénzitter die in een Grote Prijs werd ingezet

De Alfa Romeo Tipo B P3 werd in 1932 geïntroduceerd, en viel meteen op door zijn slankere design. De Italiaanse constructeur liet het tweede zitje dat het in de P2 nog had achterwege, waardoor deze P3 de eerste echte éénzitter was die in een Grote Prijs werd ingezet. Het bespaarde niet alleen gewicht, maar plaatste de piloot ook in het midden voor een betere gewichtsverdeling.

2. De Tipo B was uitzonderlijk licht voor die tijd

Bij zijn debuut woog de Alfa Romeo Tipo B P3 701 kilogram, wat in een tijd waarin er van koolstofvezel amper sprake was vrij uitzonderlijk was. Dit specifieke exemplaar, met chassisnummer 50006, weegt iets meer dan 680 kilogram. Een hele prestatie, zeker omdat de 2,9 liter grote achtcilinder-in-lijn van 255 pk een gietijzeren motorblok was.

3. Van deze configuratie bestaan er slechts een handvol exemplaren

In 1934 werden de regels voor GP-machines aangepast: ze moesten voortaan breder en zwaarder worden. De eerste vijf P3’s die Alfa Romeo produceerde werden aangepast, maar de Italianen bouwden daarna zeven nieuwe exemplaren volgens de nieuwe regels, met een groter 2.9-blok. Dit exemplaar is nummer zes van die zeven. Bovendien is “50006” een van drie exemplaren die standaard met een onafhankelijke Dubonnet-voorophanging en omgekeerde bladveren achteraan kwam, in tegenstelling tot de andere exemplaren die naar die configuratie werden omgebouwd.

4. Deze Tipo B P3 werd ingezet door de Scuderia Ferrari

Het raceteam van Enzo Ferrari, de wereldberoemde Scuderia Ferrari, was in 1934 het raceteam van Alfa Romeo, dat in die tijd enkele jaren zonder huiseigen raceteam zat. Welk exemplaar precies in welke race werd ingezet, hield Scuderia Ferrari destijds niet bij. Maar zeker is dat dit exemplaar aan de start van heel wat GP-races verscheen, en bestuurd werd door een van de eerste race-iconen ooit: de Italiaan Tazio Nuvolari.

5. De volledige geschiedenis van de auto is bekend

RM Sotheby’s zou RM Sotheby’s niet zijn als het niet tot in de puntjes de geschiedenis van deze Alfa Romeo Tipo B P3 kon uitvlooien. Van Italië over Groot-Brittannië tot Nieuw-Zeeland en zelfs Japan: alle vorige eigenaars van deze auto zijn bekend. Ook de restauraties zijn zorgvuldig gedocumenteerd, en de Alfa beschikt nog over zo goed als alle originele onderdelen.
Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...
Foto's ©: RM Sotheby's.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km