Saab herrijst als een feniks uit zijn as

  • Van den Bogaert Robin
  • 13 juni 2012

Het failliete Saab heeft alsnog een nieuwe eigenaar gevonden. Een nieuw opgericht consortium neemt Saab over om vanaf 2013 of 2014 elektrische wagens te produceren.

De curatoren melden vandaag dat ze, na het faillissement eind 2011, een nieuwe eigenaar hebben  gevonden. Er waren een handvol kandidaten, maar uiteindelijk komt Saab in handen van National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), een nieuw bedrijf dat speciaal werd opgericht om Saab over te nemen. Achter NEVS schuilen de Japanse investeringsmaatschappij Sun Investment en National Modern Energy Holdings Ltd, een energieproducent uit Hong Kong.

Elektrische Saabs

De nieuwe eigenaars willen elektrische wagens bouwen in de Saab-fabriek in Trollhättan. Het eerste model wordt ontwikkeld op basis van de huidige Saab 9-3, die aangepast wordt voor elektrische aandrijving. Er zit ook een volledig nieuwe elektrische wagen in de pijplijn met Japanse EV-technologie.

Geen 9-5      

De Saab 9-5 en 9-4X vallen echter buiten de overeenkomst. Die werden ontwikkeld onder regie van General Motors, dat eigenaar blijft van de intellectuele eigendomsrechten. Wie nu met een Saab rijdt, moet overigens geen schrik hebben om zonder onderdelen te vallen: de onderdelendivisie blijft in handen van de Zweedse overheid.

Focus op China

De eerste nieuwe Saab moet klaar zijn tegen eind 2013 of begin 2014. Saab blijft een wereldwijd merk, maar in het begin zal de focus vooral op China liggen. “China investeert sterk in de markt van elektrische wagens, een belangrijke drijfveer voor de huidige technologieshift om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen”, zegt Kai Johan Jiang, de oprichter van National Modern Energy Holdings Ltd, de hoofdaandeelhouder van NEVS. “Steeds meer Chinezen kunnen zich een auto veroorloven, maar de globale olievoorraad zou niet volstaan mochten ze allemaal auto’s met een verbrandingsmotor kopen.”

Meer lezen over:

Over de auteur: Van den Bogaert Robin
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Saab.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

Aston Martin DBX: nieuw interieur en nu altijd 707 pk

De Aston Martin DBX is voortaan enkel nog maar leverbaar als 707 en krijgt een nieuw dashboard, met een hoogdnodige update op technologisch vlak.

Range Rover Electric speelt op ijs

Range Rover Electric speelt op ijs

Land Rover laat de eerste beelden zien van zijn toekomstige Range Rover Electric zonder camouflage, en vertelt ons meer over zijn innovatieve tractiecontrole.

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel Grandland 2024: elektrische SUV vol licht en energie

Opel heeft zijn grootste SUV Grandland vernieuwd voor 2024. Deze tweede generatie zit vol nieuwigheden voor het Duitse merk op vlak van licht, maar ook op vlak van elektrische technologie met een actieradius van 700 km.

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

Porsche Cayenne GTS 2024: grote troostprijs!

De onlangs gemoderniseerde Cayenne krijgt opnieuw een GTS-versie. Die biedt een beetje 'Turbo GT'-smaak aan Europese klanten die het zonder deze topversie moeten stellen...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km