Saab PhoeniX: de griffioen spreidt zijn vleugels

  • Piette François
  • 02 maart 2011

Bestaat er voor een vliegtuigfabrikant als Saab een mooier symbool dan de feniks? Deze mythische vogel, die volgens de legende in staat is om uit zijn eigen as te herrijzen, belichaamt perfect de situatie van het Zweedse merk.  Saab is ontsnapt uit een heel delicate financiële positie en kan de toekomst eindelijk met een zeker vertrouwen tegemoetzien. Zoals de mythische vogel slaat Saab opnieuw zijn vleugels uit.

Pikant

Onder het dreigende uiterlijk, dat duidelijk herinnert aan het luchtvaartverleden van Saab en de naam aeromotional design meekreeg, klopt een stevig hart dat rekening houdt met het milieu. De constructeurs moeten tegenwoordig een goed evenwicht vinden om passie op te wekken zonder met de vinger gewezen te worden. Het ontwerp getuigt van een zeldzame zuiverheid die volledig in het teken staat van een goede stroomlijn. Zo worden zijspiegels vervangen door camera's, beperken de velgen turbulenties en ontbreken portiergrepen.

Android-systeem

De deuren van de Saab PhoeniX openen zoals de vleugels van de gelijknamige vogel. Ze geven toegang tot een ultramoderne wereld met een zogeheten IQon-infotainmentsysteem. Achter die vage naam schuilt een platform dat vergelijkbaar is met smartphones en waarmee je updates en tal van gegevens kunt downloaden of defecten aan de auto kunt opsporen. De toepassing draait op het Android-besturingssysteem van Google. 

Duits hart

De samenwerking met BMW werpt de eerste vruchten af. Onder de motorkap vinden we een 1.6 turbo benzinemotor met 200 pk, gekoppeld aan een elektromotor (25 kW) aan de achterwielen. De PhoeniX wordt dus aangedreven op de vier wielen en beschikt over een uitgekiend eXWD-differentieel. Deze hybride Saab bereikt 100 km/u in 5,9 seconden en wordt elektronisch begrensd op 250 km/u. Deze vogel heeft het hart van een leeuw en de dorst van een kameel: 5 l/100 km (119 g CO2/km).

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Source ©: Saab.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Ford Mustang: twee speciale versies in Europa voor 60ste verjaardag

Om de 60ste verjaardag van de Mustang te vieren, kondigt Ford twee nieuwe speciale versies aan voor de Europese markt. Maar ook de Mustang GTD komt onze kant op!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km