Saab volledig in Chinese handen?

  • Van den Bogaert Robin
  • 28 oktober 2011

Alweer een nieuwe wending in de Saab-soap: eigenaar Swedish Automobile heeft een voorlopig akkoord bereikt met Pang Da en Youngman om Saab volledig te verkopen. Valt na Volvo ook Saab ten prooi aan de Chinezen?

Pang Da en Youngman zullen 100 procent van de aandelen van Saab overnemen van Swedish Automobile. De twee Chinese autobedrijven, die in juli een akkoord tekenden voor een gedeeltelijke participatie, hadden al twee keer geprobeerd om Saab helemaal over te nemen. Uiteindelijk is Saab-topman Victor Muller toch gezwicht.

Voorwaarden

Toch is de overname, waarmee 100 miljoen euro gemoeid is, nog niet helemaal in kannen en kruiken. Zo moeten de autoriteiten nog hun goedkeuring geven. De Chinese overheid is heel streng als het gaat om buitenlandse overnames, denk maar aan de mislukte overname van 4x4-merk Hummer door Tengzhong of de samenwerking tussen Saab en Hawtai. Bovendien moeten Pang Da en Youngman nog aantonen dat ze Saab op lange termijn kunnen financieren. Ze hebben hiervoor de tijd tot 15 november, dan loopt het voorlopige overnameakkoord af.

Bescherming blijft

De nieuwe wending heeft meteen enkele gevolgen. Curator Guy Lofalk, die de reorganisatie van Saab leidt, heeft bij de rechtbank het verzoek ingetrokken om de bescherming tegen schuldeisers stop te zetten. De Zweedse autobouwer heeft dus weer wat tijd om orde op zaken te stellen. Voorts zal de investeerdersgroep North Street Capital geen 10 miljoen dollar aan aandelen kopen of 60 miljoen dollar lenen, zoals vorige week werd aangekondigd.

Als de overname plaatsvindt, wordt Saab het tweede Zweedse automerk in Chinese handen. Vorig jaar verkocht Ford Volvo aan Geely.

Meer lezen over:

Over de auteur: Van den Bogaert Robin
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Saab.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De nieuwe BMW X3 warmt zich op

De nieuwe BMW X3 warmt zich op

BMW laat ons watertanden met enkele foto's en details over zijn nieuwe SUV X3, die al binnen enkele weken officieel wordt voorgesteld.

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Citroën C3 Aircross met 7 zitplaatsen laat zich zien

Net als de kleinere C3 zal deze nieuwe Citroën C3 Aircross beschikbaar zijn op benzine, als hybride en als volledig elektrische versie!

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

Chinese EV's verkopen niet en stapelen zich op in Europese havens

De havenautoriteiten beginnen onder druk te staan.

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda CX-80: CX-60 met 7 zitplaatsen

Mazda trakteert zichzelf op een nieuw vlaggenschip met plaats voor 7 personen: dit is de SUV CX-80, die boven de CX-60 en CX-5 komt te staan.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km