Scoop: Audi A4 wordt A5!

De Duitse constructeur verandert de naam van het model, maar de break en berline blijven wel bestaan, net als de sportieve S- en RS-varianten.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 03 mei 2023
  • Toekomst

Audi heeft besloten de nomenclatuur van zijn gamma om te gooien! Voortaan zijn de even nummers voorbehouden aan de elektrische modellen, terwijl de oneven nummers gebruikt zullen worden voor modellen die nog een verbrandingsmotor hebben. Het volledige A4-gamma zal dus van naam veranderen naar A5 wanneer de 6e generatie wordt voorgesteld. Een nieuwigheid die nog dit jaar onthuld zou moeten worden, maar onze spionagefotografen hebben hem al kunnen spotten op de openbare weg en op het circuit.

Berline, break, S en RS! 

De breakversie van het model werd eerder al betrapt tijdens wintertests, maar de klassieke vierdeurs berline zal ook aanwezig zijn in het gamma van de nieuwe A5. Ook de sportieve S-versie keert terug, wat we zien aan de 4 uitlaatpijpen van het gecamoufleerde prototype dat vlakbij het hoofdkwartier van Audi werd gespot in Ingolstadt. Ook de supersportieve RS5 krijgt een nieuwe versie, maar die zal waarschijnlijk overschakelen op hybride kracht om aan vermogen te winnen en dus nog straffere prestaties voor te leggen!

Benzine, diesel, plug-inhybride en... elektrisch?

Sportief of niet, deze A5 als opvolger van de A4 zal dus opnieuw beschikbaar zijn met benzine- en dieselmotoren die de nieuwe, strenge Euro 7-norm moeten respecteren. Het vernieuwde MLB-platform moet het ook mogelijk maken om een lithium-ionbatterij van 14,4 kWh te huisvesten. Daarmee zou er dus voor de eerste keer een plug-inhybride versie komen, zoals je nu al kan vinden in het gamma van de Q5, A6 en A7. Die beschikken al over een elektrische autonomie van een zeventigtal kilometer, wat dus ook minstens mogelijk moet zijn in de A5 PHEV. 

De A4 wordt dan weer volledig elektrisch en zal gebouwd worden op het nieuwe PPE-platform, dat specifiek is ontwikkeld voor elektrische modellen van de VW-groep. Dat model zou echter ten vroegste in 2024 op de markt komen...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Audi A4? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Audi A4-zoekertjes nu hier:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
5 onbekende auto's met een V10

5 onbekende auto's met een V10

Ooit waren verbruik en CO2-uitstoot nog minder van belang...

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De nieuwe Toyota Land Cruiser in 5 punten

De Belgische prijzen van de nieuwe Toyota Land Cruiser zijn bekend. De gelegenheid om in detail te treden over de nieuwste generatie van de iconische terreinwagen.

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Heeft de Smart Fortwo nog een toekomst?

Smart is op zoek naar een industriële partner om de volgende generatie van zijn elektrische tweezitter te produceren.

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Alles wat je moet weten over Lynk & Co

Misschien wist je het al, maar Lynk & Co is veel meer dan zomaar de constructeur van de SUV 01 die in Europa wordt verkocht…

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km