De achtste generatie van de Volkswagen Golf komt er in 2019. Het Duitse succesmodel moet heel wat ingrijpende veranderingen ondergaan.

Wim Bervoets
18/04/2018

Esthetisch zullen de veranderingen minder wereldschokkend zijn. De testmule die we betrapten, drapeert een lichtjes vervormd koetswerk van de huidige Golf over een langer onderstel. De afmetingen van de Golf 8 zullen dus toenemen, maar je wijzigt niets aan een winnend team. Dat weet Volkswagen maar al te goed.

Autonoom en digitaal

Voor het interieur hintte Volkswagen eerder al naar een digitale revolutie bij de nieuwe Golf. We verwachten dus dat de digitalisering deze keer verder gaat dan het instrumentenpaneel, en ook de connectiviteit zal een hele sprong voorwaarts maken. Idem voor de rijhulp: de huidige Golf beschikt al over fileassistentie, maar met de Audi A8 beschikt de Volkswagen-groep over de nodige knowhow om de volgende Golf nog verregaander autonoom te doen rijden.

Hybride

Maar de echte revolutie vindt plaats onder de motorkap. Met de facelift van de Golf vorig jaar konden de Duitsers na dieselgate nog wat extra tijd kopen en zich beter voorbereiden op de nieuwe WLTP-testcyclus.

Volgens de geruchten willen de ingenieurs nu veel meer gebruik maken van cilinderuitschakeling (een techniek die nu al gebruikt wordt in de 1.5 TSI-benzinemotor), en van milde hybrides, dankzij een 48 volt-circuit zoals in de Audi Q7. Die technieken zou VW willen toepassen op zoveel mogelijk motoren, inclusief de GTI.

Toch zullen er ook dieselmotoren van de partij blijven. Een volwaardige hybride komt er ook, over volledig elektrische modellen zijn de plannen nog vaag. Volkswagen werkt immers ook aan zijn volledig elektrische I.D.-gamma.

2019

De Volkswagen Golf 8 wordt verwacht in 2019. Volkswagen sprak eerder al over juni 2019, maar het is nog niet duidelijk of de volgende Golf op het salon van Genève zal worden getoond of voor het thuispubliek in Frankfurt. De GTI volgt wellicht tegen 2020.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.