De Zoute Grand Prix is meer dan een twee dagen durende oldtimerrally of rondrit voor moderne GT’s. Het is ook een concours d’élégance dat de mooiste oldtimers in de schijnwerpers zet.

Francois Piette
12/10/2017

Hoe opmerkelijk het ook op het eerste gezicht mag lijken: tijdens de editie van 2017 ging er een Skoda uit 1936 met de juryprijs lopen. De Popular Monte Carlo werd speciaal voor de gelegenheid uitgeleend door het Skoda-museum en liet een stevige indruk na. Skoda heeft nochtans alle recht om op oldtimermeetings aanwezig te zijn: het is namelijk een van de oudste autoconstructeurs die vandaag nog bezig zijn. Het merk werd opgericht in 1895.

Ongewijzigde filosofie

De Popular leefde al een principe na dat vandaag nog steeds van toepassing is op het merk: waar voor je geld. Ondanks zijn scherpe prijs kreeg dit model namelijk vooruitstrevende technieken zoals een onafhankelijke ophanging en een buizenchassis. Deze “coupé Monte Carlo” is een van de zeldzaamste varianten van dit model. Vooral de achterkant is bijzonder geslaagd. De naam verwijst naar de tweede plaats van de Skoda Popular in Monte Carlo in 1936, in de categorie van auto’s met minder dan 1,5 liter cilinderinhoud.

Andere prijzen

In 2016 kreeg een bijzonder mooie Osca 1600 GT deze prijs. Dit jaar was het dus aan de Skoda om de 22 juryleden van over heel Europa te overtuigen. Andere laureaten waren er in de vorm van de Aston Martin DB5 uit 1964, het exemplaar dat in Goldfinger met Sean Connery werd gebruikt en dat “best of show” won, en een Ferrari 250 GT Cabriolet uit 1957, die “spectaculairste design” won. Een Maserati 3500 Cabriolet won “beste restauratie”, een Ferrari 250 GT SWB uit 1961 won “meest iconische auto” en een Lancia Aprilia Gardiniera uit 1948 won “spectaculairste koetswerk”.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.