De tricolore hoesjes op de achteruitkijkspiegels zijn de komende weken weer niet uit het straatbeeld weg te denken. Maar mag je zulke hoesjes wel op je spiegels aanbrengen?

Wim Bervoets
22/06/2018

Het eenvoudige antwoord is: ja, als je geen richtingaanwijzer in je achteruitkijkspiegel hebt. Is dat wel het geval, dan moet die richtingaanwijzer volgens artikel 28 van de wegcode steeds zichtbaar zijn voor iemand die zich op 10 meter erachter bevindt en op 1 meter van de zijkant van de auto. Kortom: je mag je richtingaanwijzer niet afdekken, en dat doet zo’n spiegelhoesje wel.

Heb je geen richtingaanwijzer in je achteruitkijkspiegel, dan moet je er nog steeds voor zorgen dat het volledige spiegeloppervlak vrij blijft. Sommige hoesjes dekken namelijk een deel van de spiegel zelf af, en dat kan voor discussie zorgen bij een ongeval. Je dode hoek wordt immers kleiner, en je merkt ander verkeer daardoor veel later op.

Boete?

Rij je toch rond met een spiegelhoesje dat niet correct is aangebracht, dan riskeer je een boete van 58 euro. De politie laat wel weten dat het niet actief op zoek gaat naar foutief aangebrachte spiegelhoesjes.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.