Staat de autosector aan de vooravond van een grote crisis?

Wolken stapelen zich op boven een industrie die al onder druk staat.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 11 maart 2022
  • Sector

De autowereld is amper hersteld van de coronapandemie en krijgt al opnieuw af te rekenen met een omvangrijke crisis, ten gevolge van de oorlog die momenteel woedt in Oekraïne. Die zorgt voor een schokgolf bij de Europese autofabrieken, die al geconfronteerd werden met een nooit gezien tekort aan elektronische componenten en een spectaculaire inflatie van de prijs van heel wat materialen.

Is de oorlog erger dan de pandemie?

In een interview dat hij gaf aan de Financial Times zei Herbert Diess, de grote baas van de Volkswagen-groep, dat het conflict in Oekraïne veel ergere gevolgen voor de Europese economie zou kunnen hebben dan de pandemie. Sinds het einde van de maand februari waren er al verschillende productieonderbrekingen in Duitsland, maar ook elders op het Oude Continent. 

Daarvoor zorgen onderbrekingen in de toeleveringsketen die kunnen leiden tot spectaculaire prijsverhogingen. Het gaat daarbij onder andere over kabelbomen, die in elke moderne auto terug te vinden zijn. Oekraïne staat in voor zo’n 7% van de Europese productie ervan. In buurland Polen geproduceerde onderdelen zitten vast ergens tussen Oost-Europa en Gent, waar Volvo een fabriek heeft. Daardoor moest de autobouwer op donderdag 10 maart kort zijn productielijn stilleggen. Hetzelfde fenomeen zien we bij Porsche, waar de productie van de Taycan stilligt omwille van ontbrekende onderdelen. 

De metaalprijzen stijgen fors

Alsof dat nog niet erg genoeg was, exploderen ook de prijzen van metalen. Aluminium, palladium, staal en ook nikkel (onmisbaar voor de bouw van elektrische voertuigen)… er zijn maar weinig metalen gespaard gebleven van de prijsstijging. Samen met de stijgende energieprijzen zal dat vroeg of laat leiden tot een impact op de prijzen van de meerderheid van de Europese autobouwers, en dat ten nadele van de consument.

Het pessimisme domineert

Na de gezondheidscrisis en de chiptekorten krijgt de auto-industrie dus opnieuw af te rekenen met een storm die veroorzaakt wordt door het conflict in Oekraïne. En die schokgolf reikt veel verder dan de grenzen van deze twee landen. In een sector die die nog altijd niet terug op het niveau zit van in 2019, is het geen verrassing dat de huidige context zorgt voor heel wat onrust. Want hoewel er in Oekraïne en Rusland niet veel auto’s gebouwd worden, spelen deze twee landen daarentegen wel een belangrijke rol in de toeleveringsketen van onderdelen. In een industrieel model dat steunt op het just-in-time principe, heeft de oorlog snel een impact op de geoliede machine die de laatste maanden al verzwakt werd. Nochtans hoopte de hele sector dat 2022 het jaar zou zijn van de wederopstanding...


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Porsche AG / Volvo Car Corporation.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Maserati GranCabrio Folgore: volledig elektrische cabrio

Na eerst de versie met de Nettuno-V6 te hebben onthuld, is de Maserati GranCabrio er nu ook als volledig elektrische Folgore.

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Scoop: elektrische Mercedes C-Klasse opnieuw betrapt

Na hem eerst te hebben gespot bij Mercedes, lijkt de volledig elektrische tegenhanger van de C-Klasse nu zijn wintertests te ondergaan.

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Alfa Romeo Milano is niet meer. Leve de Alfa Romeo Junior!

De Italiaanse regering had het niet zo voor het idee dat Alfa Romeo de naam van de hoofdstad van Lombardije zou gebruiken voor zijn compacte SUV.

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

Nissan Qashqai: nieuw samoeraigezicht!

De Nissan Qashqai krijgt een facelift voor 2024. De compacte SUV geniet van nieuwe technologie en een sterk vernieuwd design, dat zijn inspiratie haalt bij de oude Japanse krijgers.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km