Stellantis start met retrofitting

De Italiaans-Franse groep test het concept met bestelwagens.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 09 december 2022
  • Sector

Het concept van 'retrofitting' heeft de wind in de zeilen, met initiatieven en projecten in heel Europa. En zelfs autobouwers doen eindelijk mee. Dat is het geval bij de Italiaans-Franse groep Stellantis, die besloten heeft een reeks voertuigen met verbrandingsmotor om te bouwen naar EV's. Het gaat daarbij over bestelwagens, en de testfase zal aanvankelijk beperkt blijven tot Frankrijk. Om dit te realiseren heeft Stellantis een overeenkomst gesloten met de start-up Qinomic, dat zich gespecialiseerd heeft in retrofitting.

Voor het concept gecommercialiseerd wordt, wat voorzien is voor 2024, zal een testjaar worden ingelast om de technologie te laten proefdraaien, waarbij Stellantis feedback zal verzamelen van klanten die aan het experiment deelnemen dankzij een reeks prototypes die ter beschikking gesteld worden.

Waarom start Stellantis ermee?

Volgens Eric Laforge, verantwoordelijk voor de bedrijfsvoertuigenmarkt bij Stellantis, "zullen toegangsbeperkingen in steden eigenaars van recente lichte bedrijfsvoertuigen dwingen een oplossing te zoeken om ze te transformeren tot emissievrije voertuigen," en dat alles in een tijd waarin de 'last mile logistiek' explosief groeit. Deze keuze is logisch, vooral omdat Stellantis dankzij de Fiat Ducato leider is in het segment van de grote bestelwagens in Europa. Sinds enkele maanden worden 100% elektrische versies van alle bestelwagens van de groep aangeboden, maar het achteraf inbouwen van een elektrische aandrijflijn (retrofitten) blijft een duurzame en betaalbare oplossing voor klanten die willen overstappen naar emissievrije mobiliteit, en op die manier hun gebruikskosten verlagen en hun voertuig niet hoeven te vervangen.

Ten slotte is retrofitting volgens veel experts en NGO's relevant vanuit milieuperspectief, omdat het minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan wanneer een dieselvoertuig langer gehouden wordt of wanneer er een nieuw 100% elektrisch voertuig gekocht wordt.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Stellantis.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

De Tsjechische SUV geeft zich bloot zonder enige vorm van camouflage! Nu ja, zijn onderstel toch...

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Op het programma: één of twee motoren, een behaaglijk interieur en een betaalbare instapprijs.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km