Nu de thermometer tijdens deze eerste zomerdagen richting 30 graden gaat, is autorijden niet altijd een pretje. Een hete auto is niet alleen gevaarlijk, maar wil je het liefst ook snel weer koel krijgen. Met deze 8 tips kom je probleemloos de warme dagen door.

Wim Bervoets
03/07/2018

1. Parkeer je auto in de schaduw

Parkeer je auto zoveel mogelijk in de schaduw of onder een boom. Gaat dat niet? Parkeer dan de achterkant van je auto richting de zon: de zon op je voorruit doet je dashboard stevig opwarmen, met een contacttemperatuur die 90 graden kan bereiken. En probeer dan maar eens je stuur vast te nemen…

2. Dek je voorruit af met een zonnescherm

Een zonwerend scherm over je voorruit kan de contacttemperatuur, de gevoelstemperatuur van het dashboard en het stuur wanneer je er met je handen aankomt, aanzienlijk verminderen. De werkelijke temperatuur aan boord verlagen doet het dan weer niet. Heb je geen zonwerend scherm? Een handdoek kan ook al wonderen doen.

3. Verlucht je auto voor je vertrekt

Doe je ramen helemaal open en zet je airco op voor je vertrekt. De hete lucht verdwijnt dan uit de ventilatiekanalen en uit de auto. De eerste meters kan je zo de hete lucht uit de auto laten ontsnappen.

4. Zorg voor luchtcirculatie

Eens de hete lucht ontsnapt is, doe je de ramen dicht en gebruik je de airco. Heeft je auto geen airco, dan kan je het raampje aan de chauffeurskant een beetje openen, net als het raampje van de passagier rechts achteraan. Zo creëer je de optimale luchtstroom voor je interieur.

5. Zet je airco niet te koud

Als het buiten 30 graden is, is het natuurlijk verleidelijk om je airco op 18 graden te zetten. Dat doe je beter niet: het is niet alleen slecht voor je gezondheid – stap daarna maar eens terug uit in 30 graden – maar een te groot temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van je voorruit kan een eventueel sterretje verder doen scheuren.

6. Drink voldoende water

Als het warm is, zweet je meer en heb je dus meer vocht nodig. Dat is in de auto niet anders: je moet immers geconcentreerd blijven achter het stuur. Neem dus voldoende water mee aan boord en drink regelmatig.

7. Denk aan je huisdieren en kinderen

Laat nooit ofte nooit huisdieren of jonge kinderen alleen in de auto. Zelfs niet met een raampje op een kier: je huisdier of kind zal geen last krijgen van een tekort aan zuurstof, maar van de hitte. En zelfs met een raampje op een kier warmt je interieur sowieso op.

8. Check je auto

Niets lastigers dan autopech krijgen in dit weer. Check dus je oliepeil, koelvloeistoffen en bandenspanning. Kijk ook zeker naar je voorruit: door de hitte kan het wegdek op sommige plaatsen loskomen en steenslag veroorzaken. En zoals gezegd: een te groot temperatuurverschil tussen binnen- en buitenkant van de voorruit kan een sterretje verder doen scheuren.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.