Tesla heeft onlangs een reeks spectaculaire producten voorgesteld en zijn aandelen blijven maar investeerders aantrekken. Toch zou er binnenkort een einde kunnen komen aan dit idyllische plaatje.

Francois Piette
28/11/2017

Analisten van Bloomberg voorspellen een erg sombere toekomst voor Tesla. Als er geen vers geld komt en de industriële situatie verandert niet, dan heeft het bedrijf tegen 2018 al zijn reserves verteerd. Dat is bij wijze van spreken morgen al. Er zou volgens de analisten minstens 2 miljard dollar extra nodig zijn om het bedrijf boven water te houden.

Voorzichtig mee omgaan

Deze onrustwekkende conclusies kunnen alarmbellen doen afgaan, maar ze weerspiegelen wel een worst case-scenario. Tesla heeft de laatste tijd namelijk gigantisch veel geld moeten uitgeven, vooral dan aan het onderzoek en de ontwikkeling van zijn vrachtwagen en zijn verbluffende roadster. Bovendien heeft het merk het lastig om zijn eerste Model 3’s geleverd te krijgen. Met de industriële uitdagingen voor het bouwen van een model waar iedereen op zit te wachten maar dat nog bijna niemand heeft gezien, gecombineerd met de op poten staande toekomstige modellen is het begrijpelijk dat Tesla financieel in een dip zit.

Oplossingen?

Er bestaan verschillende oplossingen voor al die problemen: de instroom van vers geld via nieuwe investeerders, ondertekende bestelbonnen (met bijhorend voorschot) voor de toekomstige Roadster en Semi, een snelle productiestart voor de reeds bestelde Model 3’s en, in het slechtste geval, een economische herstructurering. Laat ons hopen dat het niet zo ver moet komen voor de Californische autobouwer… Elon Musk, de charismatische leider van het merk, lijkt in elk geval geen ideeën of optimisme te ontberen.

Nu is het alleen nog afwachten of de klanten, die misschien genoeg krijgen van de eindeloze vertragingen in de leveringen van de Model 3 en de aanhoudende financiële verliezen, zich niet stilaan van het merk zullen afwenden…

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.